Svenskarnas konsumtion vänder uppåt

Arkivbild MostPhotos
Enligt färska SCB-siffror fortsätter den svenska ekonomin att krympa, men hushållens konsumtion visar en uppåtgående trend.

Länsförsäkringars chefsekonom, Alexandra Stråberg, uttrycker optimism och menar att det kan tyda på att det värsta är över.

”Köpkraften är på väg tillbaka”, säger Stråberg till TT och bedömer att den svenska ekonomin nu rör sig mot en mjuklandning.

SEB-ekonomen Robert Bergqvist förklarar den ökade handeln med en ökad förutsägbarhet som ger hushållen en lättnadskänsla.

Under det fjärde kvartalet ökade hushållens konsumtion med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal. Även i januari fortsatte shoppingtrenden, med en ökning av detaljhandelns försäljningsvolym med 0,4 procent på månadsbasis.

Diskussionen vänder sig också till framtiden med frågor om hur lågkonjunkturen kommer att påverka börsåret 2024 och om vi kan förvänta oss de räntesänkningar som marknaden förutspår. Det amerikanska presidentvalet förväntas också spela en betydande roll för den globala ekonomin.

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du all affärsnyheter på ett ställe, inklusive dagliga aktieanalyser, expertkommentarer och fördjupning i marknadens utveckling. Annonsfri läsning och möjlighet att dela prenumerationen med en vän eller familjemedlem ingår.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil