Svenskarnas matpreferenser skiftar

Lennart Wallander trendspanare på Food & Friends | Foto Pressbild
Med en förändrad matkultur väljer svenskarna att lämna det traditionella husmansköket bakom sig till förmån för en mer internationell matlagning. Enligt årets Smakrapport från Smakbox, väljer vi nu att utforska smaker från hela världen och omfamna det asiatiska kökets dominans.

Smakbox, Sveriges ledande provsmakningsbox, har släppt sin årliga Smakrapport som kartlägger svenskarnas matpreferenser och trender för det kommande året. Resultaten pekar på en tydlig förändring i matkulturen, där svenskarna nu visar en ökad aptit för internationella smaker och rätter. Det asiatiska köket tar täten som det mest eftertraktade, följt av det grekiska och italienska köket.

Enligt Lennart Wallander, trendspanare på Food & Friends, speglar matvanorna också en större global medvetenhet och öppenhet. Fenomen som ’Cross Cultural Kitchens’ och ’Melty Mashups’ tyder på en önskan att kombinera det bästa från olika kulinariska traditioner. Denna trend förväntas även göra sitt intåg i Sverige i framtiden.

Fokus på hållbarhet är också påtaglig i rapporten, där svenskarna uttrycker en vilja att laga mer mat själva och minska matsvinnet. Matlagning i säsong, snabblagat och från grunden är populära tillvägagångssätt som prioriteras högt av respondenterna. Närmare två tredjedelar av deltagarna uppger att de nu slänger mindre mat än för tre år sedan och aktivt återvinner förpackningar.

När det kommer till smaker är förändringen också tydlig. Svenskarna börjar tröttna på chili och istället önskar sig mer av apelsin, mint och peppar. Denna förändrade smakpreferens indikerar på en ständig utveckling och nyfikenhet kring nya smakkombinationer och influenser från olika kulturer.

Med en ökad mångfald i köket och en starkare medvetenhet kring hållbarhet, ser framtiden för svensk matlagning lovande ut, där utforskandet av smaker och traditioner blir en integrerad del av vår matkultur.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil