Tappar 608 miljoner i försäljning

Niclas Eriksson, Vd Elgiganten | Fotograf Frida Ström/Pressbild
Elgiganten rapporterar en kris med en försäljningsminskning på 608 miljoner kronor och att de stänger en stor butik i Göteborg.

Mellan 2020 och 2021 blomstrade hemelektronik- och vitvarubranschen med en rekordartad tillväxt. Försäljningen sköt i höjden, men framgången fick en abrupt ände. Orsakerna inkluderar Rysslands invasion av Ukraina, påföljande räntehöjningar, och en avvaktande konsumtion från kunder som satt sina inköp på is.

Elgigantens Drastiska Försäljningsnedgång
Elgiganten, som tidigare var en flaggskeppsaktör, lider svårt av den rådande krisen. Enligt rapporter har försäljningen minskat med hela 608 miljoner kronor sedan det senaste tillgängliga bokslutet. Detta markerar en av de mest betydande försäljningsnedgångarna bland de stora elektronikkedjorna.

Stängning av Storbutik i Nordstan
I kölvattnet av den ekonomiska smällen meddelade Elgiganten att en av sina stora butiker i Nordstan, Göteborg, kommer att stänga för gott. Butiken, öppnad 2009 och spridd över två plan och 2,200 kvadratmeter, har visat sig vara olönsam. Det återstår att se vad som händer med de anställda efter nedläggningen.

VD: ”Förändrat Kundmönster och Lönsamhet”
Niclas Ericsson, VD på Elgiganten, förklarar stängningen av den stora butiken som en nödvändig åtgärd mot bakgrund av förändrade kundmönster och lönsamhet efter pandemin. Trots det betonar han att företagets huvudfokus är att hitta bästa möjliga lösningar för de berörda anställda.

Varning om Tuff Höst och Extrem Press
Redan i somras varnade Niclas Ericsson för en tuff höst för Elgiganten och hela branschen. I juni 2023 hade företagets rörelseresultat minskat med 49 procent jämfört med året innan. Ericsson påpekade den extrema pressen på handeln i Sverige och det snabba förändringsmönstret i privatkonsumtion.

Elgiganten: Ledande i Sverige
Elgiganten beskriver sig som Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror, och kök. Med omkring 3,600 anställda, fördelade på 170 butiker och varuhus över hela landet, har Elgiganten varit en central aktör inom branschen. Det inkluderar även Elgiganten Phone House, som finns i stadskärnor och köpcentrum.

Framtidsutsikter och Åtaganden
Elgiganten, som kämpar med den pågående krisen, står inför utmaningar när de fortsätter att anpassa sig till förändringar i konsumentbeteende och den ekonomiska verkligheten. Företagets ledning kommer att fokusera på att implementera strategier för att möta dessa utmaningar och hoppas återhämta sig från den pågående försäljningsnedgången.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil