Värmländsk kaffejord får Sverige att växa?

Mattias Persson, produktchef på Econova, och Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs. | Foto Robert Nygren/Löfbergs
Kan rester från Löfbergs kafferosteri användas för att tillverka näringsrik trädgårdsjord? Det ska Löfbergs ta reda på i ett pilotförsök hos Econova.

Man brukar säga om någon som har tur att hen har ”matjord i fickorna”.
Nu tänker Löfbergs i Karlstad testa om det är lika bra med värmländsk kaffejord.

I ett unikt pilotförsök hos Econova på Hammarö utanför Karlstad ska man få svaren.
Faller testet väl ut kan kafferesterna ersätta fossil torv vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser.

– Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade dom på en gång, berättar Annika Djurberg som är kommersiell projektledare hos Löfbergs.

– Vad vi vet har det inte gjorts några storskaliga försök med kaffejord tidigare, så vi kände direkt att det här var en spännande möjlighet att utveckla en ny, unik och miljövänlig produkt. Pilotförsöket avslutas inom kort, och det ser väldigt lovande ut så här långt, säger Anders Bergquist, chef för hållbar utveckling och strategi på Econova.

Löfbergs och Econova är två familjeföretag med hållbarhet högt på agendan. I det gemensamma testet används drygt nio ton kafferester från Löfbergs, avfall som i vanliga fall går till förbränning och återvinns som energi.
– Nu blandas och komposteras kafferesterna i stället tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen. Resultatet är en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårdsjord över hela landet, säger Anders Bergqvist.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil