”Alla räntor fortsätter uppåt”

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank | Foto Pressbild
Inflationen pressar upp räntorna och någon trolig vändning kommer inte förrän till sommaren, enligt en ny analys från Swedbank.

Under februari har marknadsräntorna pressats kraftigt uppåt. Swedbanks makroekonomer räknar med att de rörliga bolåneräntorna stiger ytterligare fram till sommaren, samtidigt som prognosen för samtliga marknadsräntor revideras upp.
Detta enligt Räntebladet, en färsk analys från Swedbank. 

Efter en tillfällig nedgång i början av året steg marknadsräntorna markant under februari både i Sverige och omvärlden. Fortsatt hög inflation, tillsammans med en minskad oro för recession i den globala ekonomin, kan förklara ränteuppgången, skriver banken.

– Marknaderna lär vara volatila även framöver. Vi räknar med att räntorna stiger ytterligare något fram till sommaren i år. Under nästa år, då inflationen har sjunkit tillbaka och centralbankerna mjuknar, räknar vi med att räntor på lån med kortare löptid sjunker medan långräntor stabiliseras, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.  

Swedbank räknar med att Riksbanken fortsätter höja styrräntan, med 50 punkter i april och ytterligare 25 punkter i juni. 
Prognosen reviderades upp efter det höga inflationsutfallet i januari och innebär att styrräntan hamnar på 3,75 procent till sommaren. 

Under nästa år väntas räntesänkningar då den ekonomiska aktiviteten har dämpats och inflationen fallit tillbaka. 

Swedbank höjer prognoserna för de genomsnittliga bolåneräntorna på marknaden. 
– Vi räknar med att de rörliga bolåneräntorna toppar på knappt 4,5 procent till sommaren för att därefter ligga relativt still och börja sjunka mot slutet av året. Riksbankens räntehöjningar väntas få ungefär samma genomslag på de rörliga bolåneräntorna som i fjol. De bundna bolåneräntorna beräknas ligga kvar på nuvarande nivåer framöver, säger Andreas Wallström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

Mera glutenfritt på export

Fria bröd, som sedan tidigare exporterar glutenfria kanelbullar, breddar nu sortimentet med en glutenfri vaniljbulle.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil