En färsk Sifo-undersökning visar att var femte svensk känner sig ensam, och att två av tre misstänker att någon i deras närhet lider av ofrivillig ensamhet. Samtidigt uppger 60 procent att de har begränsad kunskap om hur ensamhet kan förebyggas.
Som en del av Apotek Hjärtats arbete i Företagsnätverket för ökad gemenskap och mot ofrivillig ensamhet, initierat av Socialdepartementet, införs nu detta banbrytande personalinitiativ.
Så fungerar vänvårdsförmånen
Under ett års tid kommer tio utvalda medarbetare att ingå i pilotprojektet där de får:
- 15 minuter i veckan eller en timme i månaden avsatt arbetstid för sociala aktiviteter
- 1 000 kronor årligen i vänvårdsbidrag för att exempelvis ta en fika eller delta i en social aktivitet
– Vi möter ensamhet dagligen i vår verksamhet och vill ge våra medarbetare verktyg att hantera det både professionellt och privat. Responsen har varit väldigt positiv, säger Monika Magnusson, vd på Apotek Hjärtat.
Utbildning för hela personalstyrkan
Parallellt genomförs en omfattande utbildning för Apotek Hjärtats cirka 4 000 medarbetare om hur man förebygger ensamhet. Cheferna får dessutom en fördjupad utbildning om hur de kan identifiera och stötta anställda i riskzonen. Utbildningen sker i samarbete med Mind, en organisation som arbetar med psykisk hälsa och självmordsprevention.
– Ofrivillig ensamhet kan vara lika skadlig som rökning. Vi hoppas att fler arbetsgivare ser värdet i att prioritera social gemenskap, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind.
Kan detta bli en ny HR-trend i dagligvaruhandeln?
Initiativet är det första i sitt slag inom apoteksbranschen – men kan det sprida sig till fler företag i dagligvaruhandeln? Med ökande fokus på psykosocial hälsa och employer branding kan vänvårdsförmåner bli en konkurrensfördel för arbetsgivare som vill stärka medarbetarnas välmående och lojalitet.
Vad tror du – är vänvårdsbidrag framtidens personalförmån?