Bönder i Värmland är bäst på ekologiskt

Foto MostPhotos
Värmland är i topp bland Sveriges län i Kravs ranking med högst andel ekologiskt hållna djur och odlingsmark med 34 procent ekologisk jordbruksmark.

När Krav gjorde sin ekoranking av djurhållning och jordbruk förra året var Värmland i topp bland Sveriges län.
Det är man i år också. År 2022 var 40 procent av djuren ekologiskt hållna och 34 procent av jordbruksmarken i Värmland användes för ekologisk odling och bete.

På nationell nivå var andelen ekologiskt hållna djur 22 procent, medan 20 procent av jordbruksmarken brukades med ekologiska metoder.
Dalarna och Gävleborg placerar sig på andra respektive tredje placeringen i rankningen.

– Att så många lantbrukare i Värmland tar så väl hand om både djur och natur är verkligen något att vara stolt över. I ett ekologiskt jordbruk mår djuren bra samtidigt som klimatpåverkan minskar och den biologiska mångfalden gynnas. Ekologiska metoder stärker också jordbrukets motståndskraft mot exempelvis torka, säger Jonas Carlberg, näringspolitiskt ansvarig på Krav, i ett pressmeddelande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil