Cirkularitet i butik – mer än ett hållbarhetsprojekt
Med ökade krav från konsumenter, leverantörer och lagstiftning behöver fler inom handeln se hållbarhet som en strategisk tillgång – inte en kostnad.
Enligt BCG:s rapport “Scaling Circularity into Profitable Business” kan företag som lyckas skala sina cirkulära lösningar öka omsättningen med upp till 20 procent och samtidigt sänka sina materialkostnader med upp till 15 procent. För dagligvaruhandeln öppnar det för nya sätt att tänka kring sortiment, förpackningar och tjänsteerbjudanden.
– Det finns en enorm potential, men många initiativ blir isolerade och tappar effekt. För att lyckas krävs helhetslösningar som integreras i hela affären, säger Nanna Gelebo, partner på BCG och expert på hållbar affärsutveckling.
Fyra hinder att övervinna – och hur handeln kan agera
Rapporten identifierar fyra vanliga hinder – som även påverkar detaljhandeln:
- Konsumentgapet
Många kunder säger sig vilja handla hållbart, men väljer fortfarande det billigaste alternativet. Här har handeln möjlighet att påverka genom att göra cirkulära val enklare, billigare och mer lättillgängliga – exempelvis genom refillstationer, pant, rabattsystem och märkning. - Operativa utmaningar
Att införa nya logistiklösningar för återanvändning och reparation kräver investeringar och nya rutiner. Butiker som testar cirkulära lösningar tillsammans med leverantörer kan få ett försprång när kraven ökar. - Brist på helhetsgrepp
Isolerade projekt räcker inte. Det krävs att hållbarhet integreras i hela kundresan – från inköp till återanvändning. Här kan t.ex. sortimentsanalyser, cirkulära kampanjer och personalutbildning spela en avgörande roll. - Prissättning och kommunikation
Många missar att paketera cirkulära lösningar på ett sätt som både lockar och övertygar kunden. Transparens, storytelling och tydliga budskap kan göra skillnad.
Från möbler till mejeri – cirkulär logik i olika sektorer
Rapporten lyfter exempel som Tradera, Decathlon och abonnemangstjänsten NORNORM, som bygger hela sin affär på återanvändning. Även inom dagligvaruhandeln finns exempel på initiativ där pant på
hushållsprodukter, återbruk av emballage eller hyrbaserade lösningar för storkök är under utveckling.
– Att prenumerera på kontorsmöbler istället för att äga dem gör affären både mer flexibel och hållbar, säger Jonas Kjellberg, grundare till NORNORM – ett koncept som snabbt vuxit internationellt.
Liknande logik kan tillämpas inom detaljhandeln: kan mejeriprodukter säljas i returglas? Kan butikens egna varor erbjudas i återanvändbara förpackningar? Kan lojalitetsprogram belöna hållbara val?
En affärsmöjlighet – inte en kostnad
När konsumenternas köpkraft minskar ökar intresset för alternativ som både är billigare och bättre för klimatet. För dagligvaruhandeln innebär det en möjlighet att differentiera sig, öka lojaliteten – och samtidigt bidra till en hållbar omställning.
Cirkulära lösningar är inte längre ett framtidsscenario. De är här, och för den som vågar tänka nytt kan det bli en konkurrensfördel redan idag.