”Styrning krävs för hållbar konsumtion”

”Styrning krävs för hållbar konsumtion”
Foto: Öyvind Lund
För att nå miljömässigt hållbar konsumtion räcker inte att motivera konsumenter utan det krävs även styrning mot företagen, slår Konsumentverket fast.

För att nå miljömässigt hållbar konsumtion räcker inte att motivera konsumenter utan det krävs även styrning mot företagen, slår Konsumentverket fast.

För att nå en miljömässigt hållbar konsumtion räcker det inte på långa vägar att försöka öka konsumenternas motivation och förmåga.
I stället är det styrning mot utbudssidan, det vill säga mot företagen som tillverkar och säljer produkterna, som är mest effektivt. Det slår Konsumentverket fast i ny rapport som lämnat in till regeringen.

Konsumentverket har, på uppdrag från regeringen, identifierat vilka hinder som finns för en hållbar konsumtion. Uppdraget har också handlat om att överväga för- och nackdelar med åtgärder som kan motverka dessa hinder.
Verkets slutsats är att det finns ett antal hinder som gör att vi i dag har långt kvar till att nå en hållbar konsumtion.

De mest betydande hindren finns inom pris, utbud, marknadsföring, normer samt bristande kunskap och intresse.
Konsumentverkets slutsats är att det är nödvändigt och mest framgångsrikt med styrning på utbudssidan för att få till stånd en miljömässigt mer hållbar konsumtion i större omfattning.

– Vi ska inte ha en övertro på konsumenternas möjligheter att bidra till en hållbar konsumtion, det går inte att lägga ansvaret på konsumenternas axlar, säger Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil