”Styrning krävs för hållbar konsumtion”

”Styrning krävs för hållbar konsumtion”
Foto: Öyvind Lund
För att nå miljömässigt hållbar konsumtion räcker inte att motivera konsumenter utan det krävs även styrning mot företagen, slår Konsumentverket fast.

För att nå miljömässigt hållbar konsumtion räcker inte att motivera konsumenter utan det krävs även styrning mot företagen, slår Konsumentverket fast.

För att nå en miljömässigt hållbar konsumtion räcker det inte på långa vägar att försöka öka konsumenternas motivation och förmåga.
I stället är det styrning mot utbudssidan, det vill säga mot företagen som tillverkar och säljer produkterna, som är mest effektivt. Det slår Konsumentverket fast i ny rapport som lämnat in till regeringen.

Konsumentverket har, på uppdrag från regeringen, identifierat vilka hinder som finns för en hållbar konsumtion. Uppdraget har också handlat om att överväga för- och nackdelar med åtgärder som kan motverka dessa hinder.
Verkets slutsats är att det finns ett antal hinder som gör att vi i dag har långt kvar till att nå en hållbar konsumtion.

De mest betydande hindren finns inom pris, utbud, marknadsföring, normer samt bristande kunskap och intresse.
Konsumentverkets slutsats är att det är nödvändigt och mest framgångsrikt med styrning på utbudssidan för att få till stånd en miljömässigt mer hållbar konsumtion i större omfattning.

– Vi ska inte ha en övertro på konsumenternas möjligheter att bidra till en hållbar konsumtion, det går inte att lägga ansvaret på konsumenternas axlar, säger Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil