Fyra finalister klara för Mack-SM 2025

Lästid: 3 minuter

Dela nyhet

Kroppkakor på bröd, toskansk salami, skogssmaker och en klassisk landgång i ny tappning. Fyra finalister står redo inför Mack-SM 2025 tävlingen som lyfter mackan som hantverk, smakbärare och klimatsmart snabbmat. Finalen avgörs den 8 november på Stockholmsmässan.

När Mack-SM firar sitt 23:e år är temat balans mellan smaker, texturer och hållbarhet. Fyra finalister har valts ut bland tävlande från hela landet och ska inför publik skapa 20 mackor var på 45 minuter.

– Mack-SM visar verkligen mackans styrka som klimatsmart, kreativ och inspirerande snabbmat. I år får vi se prov på starkt hantverk och finalister som brinner för både bröd och hållbarhet, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

De fyra finalisterna

Sanna Olsson – “En bit av Öland” (Gylles konditori, Karlskrona)

21-åriga Sanna Olsson hyllar hembygden med en macka inspirerad av kroppkaka, robust bröd och frisk färskost.
– Min macka speglar både mig och de trakter jag kommer ifrån. Enkel, men unik, säger hon.

Karin Gullberg – “Skog och Slätt” (Linds Bageri, Tranås)

Med bakgrund i både restaurangkök och blomsterbransch skapar Karin Gullberg en smakresa mellan skogens djupa toner och slättens milda inslag.
– Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag, säger hon.

 Ebbe Iseborn – “Toscana” (Schiacciateria Firenze, Falkenberg)

Ebbe Iseborn, 22, driver sin egen italienska mackrestaurang och låter resorna till Italien prägla sin toskanska tolkning med rostad lök och salami.
– Jag vill skapa mackor som är enkla men sofistikerade. “Toscana” är just det – smakrik, balanserad och full av kärlek till råvarorna, säger han.

Daniel Svensson – “Landgången” (Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg)

Köksmästaren Daniel Svensson tar sig an den klassiska landgången i en modern och klimatsmart version – skapad enligt nollsvinn-principen.
– Jag vill visa att klassiska smaker kan bli framtidens val, säger han.

Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och har pågått sedan 2002. Syftet är att lyfta fram mackan som en nytänkande, hållbar och branschdrivande lunchprodukt.
Finalen hålls den 8 november på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak & Chokladfestivalen, där vinnaren utses klockan 13.30.

Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor, men framför allt en plats i det svenska mack-hantverkets historia.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.