Kroppkakor på bröd, toskansk salami, skogssmaker och en klassisk landgång i ny tappning. Fyra finalister står redo inför Mack-SM 2025 tävlingen som lyfter mackan som hantverk, smakbärare och klimatsmart snabbmat. Finalen avgörs den 8 november på Stockholmsmässan.
När Mack-SM firar sitt 23:e år är temat balans mellan smaker, texturer och hållbarhet. Fyra finalister har valts ut bland tävlande från hela landet och ska inför publik skapa 20 mackor var på 45 minuter.
– Mack-SM visar verkligen mackans styrka som klimatsmart, kreativ och inspirerande snabbmat. I år får vi se prov på starkt hantverk och finalister som brinner för både bröd och hållbarhet, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.
De fyra finalisterna
Sanna Olsson – “En bit av Öland” (Gylles konditori, Karlskrona)
21-åriga Sanna Olsson hyllar hembygden med en macka inspirerad av kroppkaka, robust bröd och frisk färskost.
– Min macka speglar både mig och de trakter jag kommer ifrån. Enkel, men unik, säger hon.


Karin Gullberg – “Skog och Slätt” (Linds Bageri, Tranås)
Med bakgrund i både restaurangkök och blomsterbransch skapar Karin Gullberg en smakresa mellan skogens djupa toner och slättens milda inslag.
– Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag, säger hon.


Ebbe Iseborn – “Toscana” (Schiacciateria Firenze, Falkenberg)
Ebbe Iseborn, 22, driver sin egen italienska mackrestaurang och låter resorna till Italien prägla sin toskanska tolkning med rostad lök och salami.
– Jag vill skapa mackor som är enkla men sofistikerade. “Toscana” är just det – smakrik, balanserad och full av kärlek till råvarorna, säger han.


Daniel Svensson – “Landgången” (Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg)
Köksmästaren Daniel Svensson tar sig an den klassiska landgången i en modern och klimatsmart version – skapad enligt nollsvinn-principen.
– Jag vill visa att klassiska smaker kan bli framtidens val, säger han.


Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och har pågått sedan 2002. Syftet är att lyfta fram mackan som en nytänkande, hållbar och branschdrivande lunchprodukt.
Finalen hålls den 8 november på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak & Chokladfestivalen, där vinnaren utses klockan 13.30.
Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor, men framför allt en plats i det svenska mack-hantverkets historia.




















