Halv miljon svenskar klarar ej basutgifter

Foto MostPhotos
Över en halv miljon svenskar har svårt att klara sina basutgifter och är extra utsatta när priserna rakar i höjden.

Klyftorna växer i Sverige även om den absoluta fattigdomen minskat sedan 1990-talet, skriver SvD.
Ändå är det över en halv miljon svenskar som har svårt att klara sina basutgifter och är extra utsatta i ett läge där priserna stiger snabbt.

Siffrorna kommer från SCB och är dessutom baserade på 2020 då inflationschocken ännu inte kommit över oss.
För ett ensamhushåll i Örebro eller annan kommun som har fler än 75 000 invånare (exklusive Stockholm, Göteborg och Malmö) går gränsen vid drygt 9 500 kronor i månaden. För en familj med två föräldrar och två små barn gäller istället drygt 23 000 kronor i månaden.

– De här människorna lever i absolut fattigdom. De har inte råd med det nödvändigaste och många har det såklart tufft ekonomiskt, säger Carina Mood, professor i sociologi på Stockholms universitet som länge forskat om fattigdomen i Sverige till SvD.

Trots att befolkningen har ökat kraftigt har även antalet personer som lever i absolut fattigdom minskat tydligt de senaste 30 åren, skriver SvD. 
De drygt 500 000 svenskar som i dag lever i absolut fattigdom ska jämföras med 750 000 personer 1991 och som mest 1,5 miljoner när läget var som värst under 90-talskrisen.

– Det här är en stor och viktig aspekt av att förstå hur fattigdomen ser ut i Sverige, säger Daniel Waldenström, ekonomiprofessor vid Institutet för näringslivsfrågor som länge forskat om ekonomisk ojämlikhet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil