Initiativet, som syftade till att utmana traditionella synsätt på knäckebrödets roll i våra måltider, resulterade i en rad innovativa och smakrika förslag. Enligt kommunikationschef Maria Sitell, ”Vi har startat knäckemacketävlingen för att knäckebröd, med sina 100 procent fullkorn, borde få en större plats vid bordet – särskilt med tanke på att vi konsumerar 3–4 kilo knäckebröd per person och år, vilket bara utgör 6 procent av vårt totala brödintag på 50–55 kilo.”
Vinnarna i Knäckemacketävlingen – en kulinarisk triumf
- Guld: Elsa Hasslers kreation – Leksands Fäbodknäcke med Frön & Havssalt – en innovativ knäckemacka toppad med ärtkräm, rostad morot, parmesan och valnötter.
- Silver: Jenny Roshage Theanders ”Året Runt” – ett ekologiskt värdshusknäcke från Roslagsknäcke, kombinerat med bakad purjolökscreme, rökt kalkon, syrad kål och en krispig touch av Västerbottensost.
- Brons: Ann Dahlbergs version – Leksands Fäbodknäcke Surdeg med en spännande blandning av betor, bönor och gröna blad.



Priserna är inte att förakta: Första priset är en resa till Leksand med visning på Leksands Knäckebröd, en hotellnatt och en tågresa tur och retur för två personer inom Sverige. Andra priset är en årsförbrukning av knäckebröd från Wasa, medan tredje pris är en knäckebrödskulptur i kristallglas från Målerås glasbruk.
Ekonomisk potential och marknadens kreativitet
Knäckemacketävlingen är inte bara en fest för smaksinnet – den belyser också hur innovativa initiativ inom livsmedelssektorn kan ge både mervärde och ökad försäljning. Genom att visa på möjligheterna att skapa nya produkter och varumärkesupplevelser med traditionella råvaror sätter man ribban hög, både ur ett marknadsförings- och ett företagsekonomiskt perspektiv. Det visar även att investeringar i produktinnovation, även i något så gammaldags som knäckebröd, kan öppna dörrar till nya målgrupper och stärka varumärkets position på marknaden.