Majoritet säger ja till gratis frukost

En ny undersökning från Novus visar – inte helt oväntat – att en stor majoritet av de som svarat tycker att skolan ska servera gratis skolfrukost.

Novus har gjort en undersökning som nu presenteras och där 1 168 svenskar fått svara på om de tycker att skolan ska servera gratis skolfrukost.
Inte helt oväntat är 80 procent av de som svarat positiva till det och när det gäller mammor i Mellan-Sverige är 90 procent positiva till reformen.

Beatrice Ramnerö | Foto: Pressbild, LRF


– Det finns så många aspekter på frågan om skolfrukost. Här på landsbygden är det ofta stora avstånd och många barn måste gå upp väldigt tidigt för att resa långt till skolan. Då kan det hända att de väljer bort frukosten hemma av tidsbrist eller att de har hunnit bli hungriga igen innan skolan börjar, säger Beatrice Ramnerö som sitter i LRF:s riksförbundsstyrelse och bor utanför Älvsbyn i Norrbotten.

På 1940-talet infördes gratis skollunch i Sverige med motiveringen att alla ska få samma chans att ta till sig undervisningen i skolan.
I en undersökning från Novus vill 80 procent av de 1 168 som svarat att det nu också införs gratis skolfrukost – av samma anledning. 
Forskning visar att barn som äter frukost regelbundet presterar bättre i skolan, bättre studiero och därmed en mer hållbar arbetsmiljö för lärarna.

– Barn är det viktigaste vi har, därför är gratis skolfrukost en så häftig klockren fråga. Med relativt enkla medel kan man få så många positiva effekter, det visar undersökningar och det vittnar rektorer och lärare om, säger Beatrice Ramnerö.

Studier från Lunds och Stockholms universitet indikerar att varje satsad krona på skollunchen ger samhället fyra kronor tillbaka. 


– Jag ser skolfrukostfrågan som ett sätt att jämna ut de geografiska olikheterna och är även en viktig socioekonomisk fråga, för att ge alla barn bättre förutsättningar i skolan, säger Beatrice Ramnerö.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil