Många skolelever slarvar med frukost

Foto MostPhotos
En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage, i och i gymnasiet är det en av två, allt detta enligt en ny rapport från Arla som presenteras nu.

Många är överens, en bra frukost har en positiv effekt på koncentrations- och prestationsförmågan. Trots det äter 37 procent av de grundskoleelever som svarat i en ny undersökning, inte frukost varje dag. 
Bland de gymnasieelever som svarat hoppar varannan över frukosten.

Det här är resultat som presenteras i Arlas frukostbarometer.
Rapporten bygger på enkäter med elever, föräldrar och rektorer, totalt 2 567 personer.

– Nu när skolan drar igång igen är det viktigt att alla barn och unga får samma förutsättningar att koncentrera och lära sig. Det är i grunden en demokratifråga. Det är tydligt att frukost spelar en viktig roll för att klara skoldagen. Om en tredjedel av barnen inte äter något på morgonen påverkar det inte bara deras egen skolgång, det går även ut över andra elever då klassrummen blir stökigare, säger Erica Elfving, ansvarig för skolfrukost på Arla.

– Forskning visar att Sveriges införande av avgiftsfri skollunch har haft stor betydelse för både hälsa och jämlikhet. Någon liknande forskning om skolfrukost finns inte. Men med tanke på hur många elever som struntar i att äta på morgon, inte minst från hushåll med lägre inkomster, finns det potentiellt stora samhällsvinster om fler skolor skulle erbjuda frukost, säger Erica Elfving.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil