Norska posten testar drönare vid kusten

Bilden visar inte drönaren de använde | Foto MostPhotos
Norska posten gör nu ett test med drönare. Drönarna ersätter leveranser som annars körs med lastbil och posten sparar tid och minskar sina utsläpp.

Det är ett första testprojekt med drönare som nu genomförs av norska Posten och Bring i samarbete.
Man har testat genom att skicka vattenprover från Snåsa i Trøndelag till staden Namsos vid kusten.

Sträckan är 51 kilometer och de drönarleveranser som nu testats har tidigare utförts med lastbil.

— Vi testar drönarleveranser för att skaffa oss erfarenhet. Ihop med våra duktiga samarbetspartners ser vi att det kan bli aktuellt vid krävande geografiska förhållanden och där tidsramarna är snäva. Det är också mycket bra för miljön. I det här testet minskade vi restiden med 34 procent och CO2-utsläppen med 95 procent, säger Kenneth Tjønndal Pettersen, presschef hos Posten Norge, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt påpekar man att det finns både tekniska och juridiska hänsyn att ta i sammanhanget, hänsyn som gör att drönarleveranser inte är möjliga i stor skala idag.
Däremot vill man lära sig tekniken för att vara redan när regelverken ger fullskaliga möjligheter.

— Vi vill ta reda på vilka möjligheter det finns med den nya tekniken och lära oss hur Posten i framtiden kan använda sig av drönare och liknande teknologi för att leverera post och paket, säger Kenneth Tjønndal Pettersen. 

Den drönare som används i testet har 2,5 meter i vingbredd och en hastighet på 85 km/h som mest. Lastkapaciteten är tre kilo.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil