Med Pippi Långstrumps 80-årsjubileum som bakgrund lanserar Kungsörnen en produkt som både väcker nostalgi och möter ett praktiskt behov: färdigklippt spaghetti. Lanseringen bygger på den klassiska tv-scenen där Pippi äter spaghetti med sax, och positionerar produkten som ett vardagsvänligt alternativ för stressade hushåll.
Men det är mer än bara en produktlansering – den visar tydligt hur storytelling och populärkultur används för att skapa igenkänning i butikshyllan.
– Vi tror att den här smarta, färdigklippta spaghettin kommer välkomnas av både stora som små. Med kortare koktid står middagen snabbare på bordet, säger Daniel Löfgren, varumärkesansvarig på Kungsörnen.
Liknande exempel syns allt oftare i dagligvaruhandeln. GB Glace har återkommande använt karaktärer som Bamse, Mumintrollen och Smurfarna för att skapa en känslomässig koppling till sortimentet. Även frukostprodukter, godis och mejerivaror har de senaste åren haft tydliga kopplingar till sagovärldar eller populärkultur.
Denna typ av kommunikation väcker intresse, särskilt bland barnfamiljer – en målgrupp som ofta handlar under tidspress och uppskattar både snabbhet och igenkänning.
– Vi ser att barn ofta påverkar köpbeteenden, och välkända figurer som Pippi skapar en trygghet och nyfikenhet som kan driva impulsköp, säger Ludvig Kullander på Astrid Lindgren Aktiebolag.
För butiker är det här en möjlighet att skapa engagerande exponeringar, kampanjytor och kommunikation i butik och sociala medier. Karaktärsbaserade produkter kan ges extra plats vid relevanta säsonger, som sportlov, höstlov eller temadagar i butik.
Dessutom kan temahyllor eller familjeytor i butik öka både kundvarv och snittköp – något som blir allt viktigare när varje krona räknas.
Läsarfråga:
Hur arbetar ni med karaktärsdrivna produkter i butik – får de en egen yta eller konkurrerar de på lika villkor med andra varumärken?