En sänkt eller avskaffad moms på hållbar mat skulle gynna såväl miljön som konsumenterna och lantbruket på både kort och lång sikt.
Det anser Axfoods koncernchef Klas Balkow och koncernens hållbarhetschef Åsa Domeij i en debattartikel i DN.

– Det måste löna sig både att producera och konsumera hållbart. I en tid då hållbarhetsutmaningarna är större och mer akuta än någonsin behöver svenska politiker visa handlingskraft och prioritera åtgärder som gynnar miljön utan att drabba hushållens plånböcker. En lägre momssats för hållbarhetsmärkta livsmedel är ett effektivt sätt att styra utvecklingen åt rätt håll, säger Klas Balkow, vd och koncernchef på Axfood.

– Det behövs ett mer hållbart matsystem, med förändringar både vad gäller hur maten produceras och vad som konsumeras. Förändringarna måste till både i livsmedelskedjan, konsumentled och i politiken. Men just nu är tempot i den gröna omställningen alldeles för lågt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.