Startskottet för CHARM-fabriken

Maja Berggren, Projektledare för CHARM-Fabriken | Foto Pressbild
Denna vecka inleds arbetet med CHARM-fabriken tillsammans med den nyutnämnda projektledaren Maja Berggren. Målet är att etablera den så kallade CHARM-fabriken, ett fysiskt foodlab, i Älvsbyn. Fabriken ska bli en plats där företag kan samarbeta och utveckla framtidens hållbara mat.

Projektet fick medel från både regionen och EU för att genomföras under tre år, efter att ha beviljats våren 2024.

Genom CHARM-fabriken skapas förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion där entreprenörer får en plats för samarbete och innovation. Förutom det fysiska labbet ingår även kunskapshöjande insatser i form av föreläsningar och workshops.

Maja Berggren, projektledare för CHARM-fabriken, kommenterar projektet: ”Att jobba med hållbar livsmedelsförsörjning här uppe hos oss i Norrbotten är oerhört intressant både för att det finns sådan potential kopplat till fina råvaror, bra ytor och stort engagemang, men också kopplat till det omvärldsläget vi befinner oss i. Det är högaktuellt att se över vår lokala livsmedelsförsörjning också, både lokalt men också nationellt.”

Projektet drivs av Älvsbyn kommun i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening och medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbröd AB, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun.

Karin Bodin, koncern-vd för Polarbrödsgruppen, uttrycker sin glädje över att delta i projektet: ”Det är väldigt roligt att vi nu får chansen att utveckla CHARM tillsammans med andra företag här i norr. Framtidens matförsörjning är avgörande frågor, både när det gäller självförsörjning, kultur, hållbarhet och livskvalitet.”

Om CHARM: CHARM, centrum för hållbar attraktiv resilient mat- och dryckesproduktion, startades vintern 2021 som en följd av Polarbröds förödande brand i augusti 2020. Målet var att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel, med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion. Syftet är att stärka och bredda livsmedelssektorn genom att utveckla lönsam produktion som kännetecknas av industriell excellens, resurseffektivitet och cirkularitet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil