Tele2 säljs till franska ägare

Arkivbild MostPhotos
Tele2 byter ägare när Kinnevik överlåter sin andel till Freya Investissement, kontrollerat av Iliad. Affären värderas till 13 miljarder kronor.

Tele2, en av Sveriges ledande telekomoperatörer, kommer nu att ha nya ägare när Kinnevik, det maktbolag som tidigare hade starka kopplingar till Stenbecksfären, säljer sitt innehav. Detta markerar en avslutning på en era som på många sätt var präglad av Jan Stenbecks visionära affärsverksamhet.

Den nya ägaren är Freya Investissement, ett bolag kontrollerat av den franska telekomkoncernen Iliad, som i sin tur är grundat av Xavier Niel. Iliad har en omfattande närvaro inom telekommunikationssektorn i flera europeiska länder, inklusive Frankrike, Italien och Polen.

Köpesumman för Kinneviks 20-procentiga ägarandel landar på imponerande 13 miljarder kronor. Detta utgör en betydande affär inom telekomsektorn och markerar ett nytt kapitel i Tele2:s historia.

Tele2 har en lång historia som banbrytare inom svensk telekommunikation. Grundat på 1980-talet utmanade det det statliga telemonopolet och erbjöd kunder ett alternativ till de existerande telekommunikationstjänsterna. Senare expanderade Tele2 till att erbjuda bredband och digital-tv genom förvärv av företag som Comhem och Boxer.

Kinneviks beslut att sälja sin ägarandel i Tele2 markerar en övergång från dess tidigare fokus på traditionella telekomtjänster till en mer mångfacetterad portfölj av tech- och hälsoföretag. Med denna försäljning avslutas en era av Kinneviks direkta kopplingar till de bolag som förknippades med Stenbecksfären.

Enligt Kinnevik innebär försäljningen till Freya en premie på 13 procent jämfört med Tele2:s aktiekurs vid stängningen på den föregående handelsdagen. Aktiemarknaden reagerade positivt på affären, med Tele2-aktien som steg med cirka tio procent när börsen öppnade.

Georgi Ganev, VD för Kinnevik, uttryckte att försäljningen skulle ge bolaget en ”mycket stark nettokassa”. Han underströk också Kinneviks fortsatta fokus på att skapa värde för aktieägarna genom att förvalta kapitalet med tålamod och fokus på långsiktig tillväxt.

För Tele2 innebär övergången till franska ägare en ny fas i företagets utveckling. Med Freya Investissement vid rodret kan Tele2 förvänta sig att dra nytta av nya strategiska inriktningar och möjligheter inom telekomsektorn i Europa och bortom.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil