Trendbrotten för stängda butiker 2022

Emma Hernell, vd för HUI | Foto Pressbild
HUI:s senast kartläggning visar att det totala beståndet av kedjebutiker i Sverige endast minskat med 20 förra året, vilket innebär ett trendbrott.

Den senaste butikskartläggningen från HUI visar att det totala kedjebutiksbeståndet i Sverige minskade med 20 butiker, vilket är ett trendbrott mot tidigare år. Lågprishandeln fortsätter växa och står för störst andel av butiksöppningarna, medan klädhandeln är den bransch som upplevt det största tappet i antalet kedjebutiker.

Att det totala butiksbeståndet i Sveriges kedjor minskade med 20 butiker under år 2022 motsvarar ett tapp på 0,3 procent.
Färre butiker har stängt än tidigare år men antalet butiker som öppnat är i linje med i fjol.

– För första gången sedan 2019 ser vi en kraftig minskning i antalet stängda butiker Även om butiksbeståndet fortsätter att minska under 2022 så går utvecklingen nu i långsammare takt, vilket visar att de fysiska butikerna även fortsättningsvis spelar en viktig roll för handeln, säger Emma Hernell, vd för HUI

Likt i fjol fortsätter lågprishandeln växa och vara det segment inom den fysiska handeln som expanderar mest. Ungefär var femte butik som öppnat under året var inom lågprishandeln.

Klädhandeln är den bransch som haft den största nettominskningen i antalet butiker mellan 2017 och 2022.
Totalt har kedjebutiksbeståndet i klädhandeln minskat med 760 butiker under perioden. Var femte butik som stängde under 2022 var en klädbutik.

Trots att butiksbeståndet i klädhandeln har minskat under året så är antalet stängda butiker betydligt färre än i fjol.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil