Tusen mjölkgårdar klimatkalkylerar

Valio Carbo Farm Calculator
Valio Carbo Farm Calculator Foto: Valio
Fler än tusen av Valios mjölkgårdar räknar nu ut sitt koldioxidavtryck av mjölkproduktionen, dubbelt upp mot det mål Valio satte upp för 2021.

Fler än tusen av Valios mjölkgårdar räknar nu ut sitt koldioxidavtryck av mjölkproduktionen, dubbelt upp mot det mål Valio satte upp för 2021.

En fjärdedel, det vill säga över tusen av Valios mjölkgårdar räknar nu ut koldioxidavtrycket av sin mjölkproduktion med hjälp av Valios klimatkalkylator. Det är betydligt fler än det mål på 500 gårdar som man satte upp för år 2021.

Med Valio Carbo Farm Calculator följer gårdarna upp sina koldioxidutsläpp. Systemet är unikt i sitt slag och helt skräddarsytt för mjölkgårdar i nordiskt klimat. 
 – Det är glädjande att intresset är så stort och att utrullningen går så pass smidigt. Till år 2024 är målsättningen att alla Valios 4000 gårdar ska börja mäta sina klimatavtryck, kommenterar Aleksi Astaptsev hos Valio.

Målsättningen för Valios klimatprogram är att sänka klimatavtrycket av mjölkproduktionens värdekedja till noll senast år 2035. De största utsläppsminskningarna äger rum på mjölkgårdarna, eftersom cirka 85 till 95 procent av mjölkens hela klimatpåverkan uppstår inom primärproduktionen.

Valio har som mål att minska utsläppen betydligt också i sin egen produktion, det vill säga i fabrikerna, vid transporterna och i förpackningslösningar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil