Urinläckage är vanligt men många nobbar hjälp

Pressbild: Apotek Hjärtats Chefsapotekare Annika Svedberg
En av fyra drabbas av urininkontinens men många avstår från att söka hjälp, hävdar Apotek hjärtat när man presenterar en ny Sifo-undersökning.

Apotek hjärtat har låtit Sifo gör en undersökning kring urininkontinens och urinläckage.
23 procent av de svarande har upplevt urinläckage under det senaste året.

Samtidigt är det ett känsligt område och ämne för många.
79 procent av de som upplevt problem med inkontinens har avstått från att söka hjälp för det.

– Det här är ett ämne som vi verkligen måste lyfta och prata mer om. Undersökningen visar att var fjärde person upplevt urinläckage under det senaste året. Var tredje drabbad uppger också att det begränsar vardagslivet. Trots detta är det få som söker hjälp eller ens pratar om det, sammanfattar Apotek hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg. 

Oftast pratas det om inkontinens i samband med kvinnor som fött barn eller äldre personer. Undersökningen visar också att det främst är kvinnor som har upplevt urininkontinens (34 procent), men samtidigt svarar 12 procent av männen i undersökningen att även de drabbats av läckage.

– Urininkontinens behöver inte hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns hjälp att få i form av inkontinensskydd, men man kan även förebygga problemen med hjälp av bäckenbottenträning, liksom nya vanor och rutiner. Beroende på vilken typ av inkontinens det handlar om, kan operation eller läkemedel också vara effektivt, om inte knipövningarna givit tillräcklig effekt, fortsätter Annika Svedberg. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil