Välkomnar regeringen att prioritera

Foto Pressbild
KRAV välkomnar regeringens uppmärksamhet på biologisk mångfald och livsmedelsberedskap i vårpropositionen för 2024. Men för att uppnå hållbar produktion av mat och stärka Sveriges beredskap krävs tydliga mål och insatser från regeringen till budgeten 2025.

Regeringens vårproposition innehåller visserligen satsningar på livsmedelsberedskap, men till höstbudgeten behövs skarpare och tydligare ambitioner och mål. Svensk livsmedelsförsörjning och den kommande livsmedelsstrategin är avgörande för Sveriges tillväxt och säkerhet i en instabil geopolitisk värld.

Fram till 2025 måste insatserna även nå ut till Sveriges lantbruksföretagare för att stärka deras beredskapsförmåga och konkurrenskraft. Ekologisk matproduktion kan spela en nyckelroll i att möta regeringens mål, men det kräver att regeringen skapar långsiktiga incitament för företagare att arbeta med dessa värden.

I Sverige är 20 procent av marken ekologiskt odlad, vilket främjar biologisk mångfald och gynnar hela landet. Ekologisk produktion kombinerar svenska och ekologiska värden, skapar affärsmöjligheter och stärker Sveriges position på den internationella matmarknaden.

KRAV uppmanar regeringen att fastställa tydliga mål för ekologisk produktion, i enlighet med EU:s mål om 25 procent ekologisk produktion till 2030. Det är avgörande för att rikta producenter och livsmedelsföretag mot en mer cirkulär produktion och för att skapa en enhetlig riktning.

För att uppnå dessa mål krävs konkreta åtgärder såsom informations- och utbildningsinsatser, förbättrade villkor för ekologiska bönder och ökade forskningsanslag för ekologisk produktion.

KRAV – en organisation som stöder ekologiskt jordbruk och hållbar livsmedelsproduktion.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil