Nio av tio: Handla lokalt

Nio av tio svarande i en ny undersökning tycker att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in mat till offentliga kök.

Nio av tio eller 90 procent av de som svarat, i en undersökning Norrmejerier låtit Sifo göra, tycker att det är viktigt att kommuner köper lokalproducerade livsmedel, när de handlar till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.

– Klimatkrisen och coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet, säger Norrmejeriers hållbarhetsdirektör Anna-Karin Karlsson när hon analyserar svaren.

Sifo-undersökningen bygger på svar från 1100 personer online. Av de som svarat säger alltså 90 procent att det är viktigt att det offentliga handlar lokalproducerat.
Allra tydligast i det avseendet är de svarande i norra Sverige och norra delen av Mellansverige, samt i Småland och på Gotland och Öland, enligt Norrmejerier.

– Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och en välmående natur, anser Anna-Karin Karlsson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

Mera glutenfritt på export

Fria bröd, som sedan tidigare exporterar glutenfria kanelbullar, breddar nu sortimentet med en glutenfri vaniljbulle.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil