Vill halvera räntetak och skärpa kreditregel

Civilminister Erik Slottner | Foto Pressbild
Överskuldsättningsutredningen vill halvera räntetaket och se tydligare regler för hur krediter marknadsförs. Orsaken är ett alarmerande skuldberg.

Halverat räntetak och tydligare regler för marknadsföring av krediter, är några av de centrala förslagen i Överskuldsättningsutredningen som nu överlämnats till högerregeringens civilminister Erik Slottner.

Bakgrunden är skulderna hos Kronfogden som växer snabbt. På tio år har svenskarnas skuldberg där vuxit med cirka 34 miljarder kr och idag är den totala skulden hos Kronofogden 101 miljarder kr.

Sedan förra året har skulderna ökat med drygt sju miljarder eller nästan 20 miljoner kr per dag. Idag har nästan 400 000 svenskar skulder hos Kronofogde och av dem har 85 000 haft skulder registrerade i mer än 20 år.

– Det här är inte en hållbar utveckling. Överskuldsättning är ett mycket allvarligt problem för både den enskilde, för anhöriga och för samhället, har civilminister Erik Slottner konstaterat och sagt att han sett fram mot utredningens förslag.

Nu har de överlämnats och där är ett förslag om halverat räntetak centralt. Idag är det 40 procent tillsammans med vid var tid gällande referensränta och den ska sänkas till 20 procent, föreslår utredingen. Samtidigt vill man ta ett tak för uppläggningsavgifter på krediter vid maximalt en procent av ett prisbasbelopp. Idag motsvarar det 525 kr.

Utredningen vill även se mer måttfull marknadsföring, där det framgår att det kostar pengar att låna.

Dessutom vill man skärpa reglerna för kreditprövning.

”Många konsumenter beviljas krediter som de inte har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka. Ett skäl till det är att det finns enskilda kreditgivare som tar stora risker i sin kreditgivning och som underlåter att hämta in relevant information eller väljer att inte använda den information som har hämtats in”, skriver utredningen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil