”Bärkasseskatten borde aldrig ha införts”

Skatten fyller inte sitt syfte och har inte gett de skatteintäkter regeringen trodde | Foto MostPhotos
Skatten på plastbärkassar har inte uppfyllt sitt syfte och borde aldrig ha införts, enligt en ny undersökning från branschorganisationen Ikem.

Ikem är Innovations- och kemiindustrierna i Sverige med medlemmar bland de företag som producerat och producerar exempelvis plastbärkassar.
Nu har man gjort en rapport som säger att skatten på plastbärkassar som kom för två år sedan aldrig borde ha införts.

Skatten fyller inte sitt syfte och har inte gett de skatteintäkter regeringen trodde, skriver man.
Försäljningen av svenska plastbärkassar minskade kraftigt och som en konsekvens av det blev även skatteintäkterna lägre – enligt Ikem 200 miljoner kr istället för 2,1 miljarder kr.

– Skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts. Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har den satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast, säger Jonas Hagelqvist, vd för Ikem, i branschorganisationens pressrelease.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil