Dagligvaruhandelns tävling för kulinariska yrkesproffs

Foto Pressbild
Butiksgastro är en nationell tävling som syftar till att lyfta de gastronomiska kvaliteterna inom svenska matbutiker. Med fokus på råvarukvalitet, hantverk, kreativitet, samarbete, smak och hållbarhet, utmanar tävlingen kockar, kallskänkor, bagare och konditorer att visa upp sina bästa recept och tekniker.

För andra året i rad presenteras Butiksgastro – en nationell tävling för kockar, kallskänkor, bagare och konditorer inom dagligvaruhandeln. Målet är att uppmärksamma de individer och team som höjer den gastronomiska upplevelsen i svenska matbutiker.

— ”Allt fler butiker utvecklar måltidslösningar som liknar de som restauranger, caféer och bagerier erbjuder. Nu vill vi lyfta alla de som, ofta bakom kulisserna, höjer upplevelsen och den gastronomiska kalibern i matbutikerna,” säger Pär Bergkvist, Chefredaktör för Restaurangvärlden och grundare av Butiksgastro.

Från Sverige-märkningen är partner till Butiksgastro 2024. Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning, uttrycker entusiasm över samarbetet:
— ”Vi vill lyfta Från Sverige-märkta råvaror och det fantastiska arbete som görs av kockar, kallskänkor, bagare och konditorer inom dagligvaruhandeln varje dag i hela Sverige. Vi önskar alla lycka till och ser fram mot finalen då svenskproducerade råvaror kommer att vara extra mycket i fokus.”

Tävlingskategorier
Årets Butikskock: En individuell kategori där kockar tävlar med sina egna recept, inklusive en vegetarisk lasagne och en varmrätt kallad ”Dagens fisk”. De som går vidare deltar i en semifinal i en matbutik.

Årets Butiksbagare: Bagare tävlar individuellt med två egna recept: ett på fullkornsrågbröd och ett på klassisk kanelbulle. Semifinalerna äger rum i en matbutik.

Årets Butikskonditor: Konditorer anmäler sig genom att skicka in ett recept på en klassisk prinsesstårta och en toscakaka. Vid vidare avancemang presenteras nya recept för en jury i butik.

Årets Butikskök: En gruppkategori där två eller flera i köket tävlar med recept på klassiska köttbullar med egen touch samt en fyllig, smakrik bouillabaisse. Semifinalerna hålls i butik.

Årets Butiksbageri: En gruppkategori för hela bageriet som tävlar med recept på en valfri kaka i långpanna och ett kryddat knäckebröd med öl. Semifinalerna hålls i butik.

Årets Butikskonditori: Konditorer tävlar tillsammans genom att skicka in recept på en valfri snittkaka och en dessert serverad i valfri take-away förpackning. Finalplatsen avgörs i butik.

Semifinaler
16 maj 11.00: ICA Malmborgs Caroli
16 maj 16.00: ICA Supermarket Fäladstorget
21 maj 12.00: ICA Kvantum Boden
22 maj 12.00: Stora Coop Tomtebo, Umeå (Demo och Summit)
23 maj 13.00: Hemköp City
29 maj 12.00: ICA Kvantum Skövde
13 juni 11.00: Coop Hagastaden
13 juni 16.30: Hemköp Nyköping
29 maj: Bageri Masterclass, ICA Maxi Nacka
Årets final hålls den 8 september 2024, där svenska råvaror står i centrum. Butiksgastro fortsätter att inspirera och främja de kulinariska talangerna inom dagligvaruhandeln, och vi ser fram emot att se de kreativa lösningarna och fantastiska smakerna som tävlingens deltagare kommer att presentera.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil