Danmarks hälsominister hotar det vita snuset

Arkivbild Mostphotos
Fredagen den 21 juni, när svenskarna firar midsommar med sin traditionsenliga sillunch, träffas EU hälsoministrar för att diskutera ett sista-minuten förslag från Danmarks hälsominister. Förslaget hotar att förbjuda nikotinportioner, en produkt som är djupt rotad i det svenska kulturarvet.

Det danska förslaget omfattar strikta regleringar för tobak- och nikotinprodukter, inklusive förbud mot vissa nikotinprodukter, förbud mot smaksättning av nikotinprodukter samt en sänkning av nikotinnivåer. Om förslaget godkänns skulle det marginalisera det populära vita snuset och försvåra för rökare att få tillgång till säkrare alternativ för att sluta röka.

Sverige är på väg att bli EUs första rökfria land enligt WHOs definition, med en rökningsfrekvens som är betydligt lägre än EU-genomsnittet på 25%. Den låga rökningsrelaterade dödligheten bland svenska män över 35 år kan tillskrivas vår tradition av mindre skadliga alternativ som snus och vitt snus. Ett smakförbud riskerar att driva fler tillbaka till rökning, medan attraktiva alternativ som smaksatt vitt snus effektivt hjälper rökare att sluta och undvika förtida död.

Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget | Foto Pressbild

– ”Danmarks förslag är illa förberett och saknar tillräckliga konsekvensanalyser och vetenskapliga bedömningar för att kunna fatta ett informerat beslut. Det rimliga vore att vänta på EU-kommissionens förslag till nytt Tobaksproduktdirektiv, som snart presenteras. Vi behöver fler rökfria och hälsosammare nikotinalternativ för att bekämpa den dödliga tobaksrökningen. Hälsominister Jakob Forssmed måste stå fast vid Sveriges genomtänkta strategi på midsommarafton för att minska rökningen i Europa,” säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Danmark Behöver Säkrare Alternativ
Noterbart är att Danmark har tre gånger så många rökare som Sverige, vilket ytterligare understryker behovet av säkrare alternativ för att minska rökningen i Europa.

Med det danska förslaget på bordet riskerar en tradition som hjälpt många att sluta röka att bli kraftigt begränsad, vilket kan ha långtgående konsekvenser för folkhälsan i Europa. Det återstår att se hur diskussionerna kommer att utvecklas och vilka beslut som kommer att fattas under mötet på midsommarafton.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil