Ekonomisk oro bland hushållen

Foto MostPhotos
Lästid: 2 minuter
Den ekonomiska oron är utbredd bland de svenska hushållen. Enligt färsk statistik från Swedbank har 32 procent svårt att få det att gå ihop.

När konsumenterna får minskad köpkraft går handeln på knäna. Det är den utveckling vi ser i Sverige nu och allt tyder på att det kommer att förbli så en längre tid.
Den ekonomiska oron bland hushållen är stor och omfattande.

Enligt färsk statistik från Swedbank, som låtit Sifo gör en undersökning, säger 32 procent av de svarande att deras budget precis går ihop eller slutar i ett minus.

30 procent säger att de behövt använda sparade pengar till nödvändiga, löpande utgifter det senaste halvåret.

– Trots att nästan alla känner av de tuffare tiderna har majoriteten ändå fortfarande marginaler i sin ekonomi. Samtidigt är det en ganska stor grupp som hamnar efter. Svårast är det för ensamstående med barn. Många av dem går minus varje månad och saknar också i större utsträckning en buffert och de försäkringar som krävs för en trygg privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, i en kommentar.

Vi slänger mat för 800 kr i månaden
Trots skenande priser slänger svenskar fortfarande mycket mat. Enligt en undersökning Hellofresh låtit göra handlar det om 800 kronor per månad.

Den 29 september infaller den Internationella matsvinnsdagen som uppmärksammar matsvinnet och dess påverkan på klimatet.
Enligt en ny undersökning av tyska Hellofresh slänger svenskar i genomsnitt 20 procent av sina inhandlade matvaror – till ett värde av nära 800 kr per månad.

– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.

Utvecklingen verkar dock gå åt rätt håll. När Hellofresh undersökte matsvinnet för ett år sedan slängde svenskarna i genomsnitt 25 procent av den inhandlade maten, till ett värde av 840 kr.

– Höjda matkostnaderna och en tunnare plånbok till följd av ökade fasta kostnader har gjort oss mer medvetna om matsvinnet. Men vi har fortsatt en lång väg att gå. Att så mycket mat och pengar varje månad i onödan går till spillo är inte hållbart. Det finns däremot många knep att ta till för att minska hushållets matsvinn, säger Sara Hoffgaard, säger Sara Hoffgaard, matexpert på Hellofresh.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil