Få ändringar 2023 i Kravs regelverk

Foto Pressbild
Märkningsorganisationen Krav meddelar att det för 2023 bara handlar om ett antal mindre regeländringar från organisationens sida.

Det kanske är ett tecken av något slag när det är en nyhet med få nya regler. I vart fall anser Krav det vara en nyhet och sätter följaktligen rubriken ” Få ändringar i Kravs regler inför 2023” på sin senaste pressrelease.

Från nästa år måste de slakterier och djurhållare som ansöker om en Krav-certifiering skicka med ett utdrag från djurskyddskontrollregistret till det kontrollföretag som behandlar deras ansökan. Det är en av nyheterna i Kravs regler som börjar gälla 2023.

– Den Krav-märkta maten är den mest kontrollerade. I vårt nästa steg att ytterligare förbättra reglerna har vi hittat sätt för att kunna fånga upp eventuella producenter med omfattande brister så tidigt som möjligt, säger Kjell Sjödahl Svensson, koordinator för regler och kvalitet hos organisationen.

Krav inför ett antal mindre regeländringar inför 2023 efter en översyn av kapitlet om allmänna regler för certifiering. Bland annat kommer certifierade företag att behöva informera sitt kontrollföretag ifall de driver en annan likartad verksamhet parallellt. Dessutom blir det från 2023 inte möjligt att bli certifierad igen för den som har blivit avstängd från Krav två gånger.

Krav har även lagt till nya regler för växtodling, djurhållning och biodling (kapitel 4, 5 respektive 6), för att visa vilka av de undantag som EU tillåter för ekologiska producenter i katastrofsituationer som också gäller enligt organisationens regler.

När det gäller nytillkomna gödselmedel, växtskyddsmedel och livsmedelstillsatser som tillåts enligt EU:s förordning för ekologisk produktion, tillåts de generellt även enligt regler i Krav-certifierad produktion utan krav på särskilt godkännande.

Utöver ändringarna ovan tar Krav från 2023 bort hänvisningen till WWF:s fisk- och köttguider i sina regler för restauranger.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil