Fermentering väcker nytt hopp

Foto Pressbild
Bakterier som förvandlar svinn och rester till ätbara råvaror i helt nya produkter, låter det som magi? Inte nödvändigtvis. Den svenska livsmedelsjätten Greenfood och bioteknikföretaget Tekinn har krokat arm i ett foodtech-samarbete som ska ge sådant som annars skulle kasseras ett nytt värdefullt liv, med hjälp av fermentering.

År 2021 tog Greenfood, en av Europas största aktörer inom hälsosam mat, ett drastiskt beslut – svinnet ska halveras och alla råvaror ska stanna så högt upp i värdekedjan som möjligt. Sedan dess har företaget utvecklat flera unika processer och råvaruflöden med syftet att ta tillvara varje liten rest. Det högt uppsatta målet har fört med sig en positiv bieffekt: Utvecklingsteamet har haft alla incitament att leta på ovanliga ställen för att hitta nya innovativa lösningar. Som en del av innovationsprojektet Cirkulär utvecklingshubb, med finansiering av Europeiska Utvecklingsfonden och Region Skåne, undersöker Greenfood nu hur bakterier och fermentering kan bli livsviktiga hjältar i framtidens matsystem.

Samarbete för en hållbar framtid
I foodtech-kollegan och bioteknik-startupen Tekinn har Greenfood hittat en likasinnad aktör. Tillsammans har de gett sig på en relativt outforskad del av livsmedelsindustrin – det som idag inte ses som mat, utan som restprodukter. Genom att låta bakterier bryta ner de ämnen vi människor inte kan tillgodogöra oss, exempelvis olösliga fibrer, är det möjligt att förädla sådant som vi idag betraktar som oätbart, till helt nya råvaror som kan bli värdefulla delar i vårt gemensamma matsystem.

– Den unika fermenteringsprocessen omvandlar restströmmar från livsmedelsproduktion, som fibrösa stjälkar och skal, till helt nya råvaror. Dessa material blir vanligtvis avfall eller djurfoder, men efter vår fermenteringsprocess blir den nya råvaran inte bara ätlig utan också berikad med avseende på smak, textur och näring. De bidrar också med andra värdefulla egenskaper i olika slutprodukter. Vi är mycket glada över att vår teknik bidrar till den nödvändiga omställningen av vårt matsystem, både i Sverige och globalt, förklarar Fredrik Jonsson från Tekinn.

Nollsvinnsprincipen i praktiken
Eftersom Greenfood applicerar nollsvinnsprincipen på varje råvara som kommer in, ska inget lämna Greenfoods frukt- och gröntcentral i Helsingborg utan att ha ett större syfte. Det låter kanske som en omöjlig utmaning för en aktör som tillagar och levererar i snitt 127 ton frukt och grönt varje dag, men på Greenfood är tuffa utmaningar inget som avskräcker.

– Fortfarande finns massor att göra när det gäller att förädla restflöden inom frukt och grönt! Samarbete med andra innovativa aktörer är nyckeln för att utveckla nya processer som ingen ännu tänkt på. De ska dessutom fungera att skala upp till stora volymer, och där bidrar vår storlek och erfarenhet som en av Europas största inom vår bransch. Skalbarhet är en förutsättning för att matsystemet ska bli hållbart på lång sikt, och vi är fast beslutade om att bidra med det vi kan där, säger Maria Mehlin, hållbarhetsutvecklare på Salico som ingår i Greenfood Group.

Genom detta innovativa samarbete hoppas Greenfood och Tekinn att skapa en mer hållbar framtid, där matsvinn blir en del av lösningen snarare än ett problem.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil