Fula fiskar i frysen?

Fula skeva filéer får nytt liv i disken | Foto: Pressbild
Fula fiskar i frysen är nämligen temat när Willys nu lanserar en svinnsmart produktserie fr att ytterligare minska matsvinnet i butik och produktion.

Ett äpple med en brun fläck, en fiskpinne med kantstött panering, en lite ojämn skiva smörgåspålägg – varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. 
Nu lanserar Willys, i samarbete med egna varumärket Garant, en svinnsmart produktserie – ett nytt sätt att tackla matsvinnet – där Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor är de första produkterna.
Matsvinn är en av våra viktigaste hållbarhetsfrågor. En vanlig bedömning är att en tredjedel av all mat som produceras globalt hamnar i soptunnan i stället för i magen. 
Willys har under flera års tid jobbat aktivt för att minska matsvinnet. Under 2020 inleddes ett samarbete mellan Willys och varumärket Garant för att se om det gick att hitta nya, innovativa sätt att ta kampen mot matsvinnet genom att samarbeta mellan leverantörs- och butiksled.
Nu får vi se ett resultat av det samarbetet.

Sorteras ut
I produktionen av Garants sprödbakade torsk är det en liten del som sorteras ut, till exempel på grund av att paneringen skavts av eller en bit har blivit ojämn. Men en ojämn fiskbit smakar ju precis lika gott som en utseendemässigt perfekt. 
Det var så idén om att göra nya, smarta produkter av mat som ratats kom till. De ojämna fiskbitarna lanseras nu under namnet Fula fiskar – till ett pris drygt 30 procent lägre än originalproduktens.
Förutom Fula fiskar finns även två andra svinnsmarta produkter i Willys sortiment: Skeva skivor och Maxad lax.  


Sparar pengar
Skeva skivor är spillbitar från produktionen av Garants skivade smörgåspålägg och Maxad lax är spillbitar av skivad rökt och gravad lax, att använda i exempelvis laxröra eller pastasås. 

– Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn. Det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är win-win. Det gäller också med vår nya svinnsmarta produktserie, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil