Livsmedelsföretagen kritiserar regeringen

Björn Hellman | Foro Pressbild
Livsmedelsföretagen reagerar starkt på att inte ha blivit inbjuden till näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap och kritiserar regeringen.

För några veckor sedan skickade regeringen ut en inbjudan till 14 arbetsgivare- eller branschorganisationer.
Det gjorde man för att bjuda in dem till det nyinrättade näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap.

Bland de inbjudna fanns Svensk handel, Svenskt näringsliv och Lantbrukarnas riksförbund.
Däremot saknades Livsmedelsföretagen som inte fick någon inbjudan.

Livsmedelsföretagen reagerar nu starkt på att ha blivit förbisedd. I en debattartikel hos Altinget skriver organisationens vd, Björn Hellman, att beslutet innebär att regeringen och näringslivsrådet kommer att gå miste om ”avgörande insikter”. 

– Utan livsmedel, ingen krisberedskap. Mat och dryck måste finnas. Detta är en självklarhet för de flesta. Därför är vi så förvånade över att regeringen inte har bjudit in livsmedelsindustrin till Näringslivsrådet. Våra kollegor på LRF är inbjudna och det ska de vara. Men lantbruket är bara det första ledet i en komplex och sammanhängande livsmedelskedja. Lantbrukarnas råvaror måste transporteras, förädlas, förpackas och distribueras innan de hamnar i våra magar. Allt detta sköter livsmedelsindustrin, skriver Björn Hellman.

Han frågar om statsrådet Carl Oskar Bohlin, som ska leda rådet, och regeringen menar att livsmedel inte är en nödvändig del av Sveriges totalförsvar och krisberedskap. 
– Om Carl-Oskar Bohlin och regeringen menar allvar med att vilja stärka den svenska försörjningsförmågan och livsmedelsberedskapen så måste man anamma ett ”jord till bord”-perspektiv som rymmer hela livsmedelskedjan, skriver Hellman.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil