Enligt Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal har 2024 präglats av två kvartal av tillväxt kombinerat med två kvartal av stagnation eller kontraktion.
-Ska jag sammanfatta 2024 ur livsmedelsindustrins perspektiv blir det ’halvljummet’. Men även halvljummet är en klar förbättring jämfört med den isande ekonomiska kylan vi såg under de senaste åren, säger Eckerdal.
Han understryker att lägre inflation och sänkta räntor utgör ljuspunkter – men att den pågående lågkonjunkturen, stigande arbetslöshet och geopolitiska osäkerheter fortfarande riskerar att göra 2025 både dramatiskt och utmanande.
Ökade kostnader sätter press på lönsamheten
Trots att många leverantörer har lyckats hålla volymökningen något intakt, fortsätter kostnaderna för råvaror och förpackningsmaterial att öka, vilket påverkar lönsamheten. I Q4 2024 minskade andelen företag som kunde kompensera för dessa kostnadsökningar till endast 25 procent, jämfört med drygt 33 procent tidigare under året. Detta innebär att många producenter fortfarande kämpar med att få till en hållbar affärsmodell när produktionskostnaderna fortsätter att stiga – en situation som inte bara påverkar marginalerna utan även förhandlingsstyrkan gentemot butikskedjor.
Svenskproducerat vinner mark
En uppfriskande trend som lyfts fram är det ökande konsumentintresset för svenskproducerat. Under 2024 ökade andelen som anser att lokalt ursprung är viktigt från 13 procent till 29 procent.
-Att ursprunget nu väger mycket tyngre för konsumenterna är en välkommen förändring för oss producenter, men det är också en varningssignal. Om hushållens köpkraft inte stärks, kommer de lägre priserna vi drömmer om vara svåra att uppnå, konstaterar Eckerdal.
Han menar att om inte kostnadsstrukturen förbättras kommer de stigande kostnaderna att fortsätta pressa branschens lönsamhet.
Utmaningar för livsmedelsindustrin 2025 – en balansakt mellan kostnader och konkurrenskraft
Det råder ingen tvekan om att de fortsatta kostnadsökningarna och den politiska populismen – med förslag om pristak och prisbroms – kommer att påverka lönsamheten. Eckerdal varnar:
-Den som hoppas på att matpriserna ska sjunka kommer bli besviken. Vi måste nu satsa på beredskapsrealism och förstå att högre priser är nödvändiga för att säkerställa en robust svensk livsmedelsproduktion.
Samtidigt pekar konjunkturbrevet på att producenterna ser möjligheter om de kan dra nytta av den ökande efterfrågan på svenskproducerade produkter. Sex av tio medlemsföretag tror att försäljningen under 2025 kommer att öka, men optimismen bland producenterna balanseras av en oro över att förhandlingsstyrkan mot butikskedjorna minskar, särskilt inom segmentet EMV-produktion.
Sammanfattning
Trots ett år med ökande kostnader och ekonomisk osäkerhet visar de senaste siffrorna att den svenska livsmedelsindustrin sakta men säkert börjar vända. Den ökande efterfrågan på lokalproducerade produkter ger hopp om att de mervärden som svensk livsmedelsproduktion bidrar med kan återta marknadsandelar – förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna förbättras. Den fortsatta utmaningen ligger nu i att hantera de stigande produktionskostnaderna samtidigt som man bygger en hållbar och konkurrenskraftig verksamhet.
Med den nya optimismen bland producenterna är det tydligt att framtiden kräver en balansakt mellan att investera i effektivitet och att möta kundernas krav på hållbarhet och kvalitet. Tiden för matprispopulism är över – nu behövs realistiska strategier för att säkra en livskraftig, svenskproducerad livsmedelsindustri.