Ljusare tider för dagligvaruhandeln – men handelskriget tynger återhämtningen

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Handelskriget påverkar konsumtionen och investeringarna USA:s handelskrig och global osäkerhet fortsätter att sätta press på återhämtningen i många branscher, inklusive dagligvaruhandeln. Enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman, ”Förutsättningarna finns fortfarande där för en återhämtning men den ekonomiska osäkerheten måste lätta innan hushåll vågar spendera mer och företagen investerar och nyanställer.” Handelskriget påverkar den globala handeln, vilket i sin tur får konsekvenser för svenska hushållsutgifter och företags investeringsbeslut.

Denna osäkerhet påverkar också dagligvaruhandeln. När hushållen drar ner på sina utgifter innebär det att efterfrågan på varor minskar, vilket gör att branschen måste hitta sätt att navigera genom osäkerheten. Med en växande försiktighet hos konsumenterna är det avgörande för dagligvaruföretag att anpassa sina erbjudanden och prissättning för att hålla kunderna engagerade.

Inflation dämpas i Sverige

Enligt Handelsbankens konjunkturprognos bedöms inflationen i Sverige förbli måttlig, trots den globala osäkerheten. ”Inflationstakten i Sverige ligger enligt Riksbankens målvariabel KPIF på 2,3 procent i april. Exklusive energi ligger inflationen på 3,1 procent,” säger Christina Nyman.

För dagligvaruhandeln innebär detta att prisökningar på livsmedel inte kommer att vara ett lika stort hinder för konsumenternas köpvilja, vilket kan stabilisera efterfrågan på varor. Att kunna hålla priserna i schack och erbjuda bra värde blir centralt för att hålla kunden nöjd och lojal, särskilt när andra ekonomiska osäkerheter kvarstår.

Kronan stärker sig – en positiv faktor för svensk export och konkurrenskraft

En annan viktig aspekt som Handelsbanken pekar på är att den svenska kronan har stärkts kraftigt mot dollarn under året. ”Kronans förstärkning efter årsskiftet har överraskat många, särskilt i en tid av global osäkerhet,” säger Nyman. Den starkare kronan gör svenska produkter mer konkurrenskraftiga på internationella marknader, vilket gynnar svenska producenter och exportföretag, inklusive de som säljer livsmedel och dagligvaror utomlands.

Ekonomisk tillväxt fördröjd, men potential för långsiktig återhämtning

Handelsbankens prognos för svensk BNP visar en måttlig tillväxt på 1,5 procent för 2025, en förbättring jämfört med tidigare uppskattningar. ”Vår prognos om räntesänkningar och gradvis minskad oro stärker hushållens tillförsikt under året och bäddar för ökad konsumtion och återupptagen återhämtning på bostadsmarknaden mot slutet av året,” förutspår Christina Nyman. För dagligvaruhandeln innebär detta att vi troligen kommer att se en långsammare återhämtning under de kommande månaderna, men med en stabilare situation för hushållen mot slutet av året.

Det är dock viktigt för dagligvaruföretagen att anpassa sig till den långsammare återhämtningen. För att möta konsumenternas försiktighet och den långsamma ekonomiska återhämtningen kommer det att vara avgörande att erbjuda rätt produkter till rätt priser, samtidigt som det krävs investeringar i digitalisering och effektivisering av leveranskedjorna.

Hur kan dagligvaruhandeln navigera i osäkerheten?

För dagligvaruhandeln innebär den globala osäkerheten både utmaningar och möjligheter. För att behålla sin konkurrenskraft måste företagen vara flexibla och reagera snabbt på förändringar i konsumtionsmönster och marknadsdynamik. Med rätt strategier och fokus på hållbarhet och kundvärde har dagligvaruföretagen potential att fortsätta växa, även i en osäker ekonomisk miljö.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.