Räkna med dubbel smäll för hushållen

Rysslands krig och Covid-19 bidrar till en avmattning enligt Handelsbanken | Foto MostPhotos
Hushållen drabbas både av högre priser och räntor när Riksbanken fokuserar på att bekämpa inflationen, menar Handelsbanken som ser dubbla faror.

Konjunkturen ser stark ut här och nu, med stigande sysselsättning och fulla orderböcker. Men orosmolnen tornar upp sig. Hushållen drabbas av både högre priser och räntor när Riksbanken fokuserar på inflationsbekämpning, påpekar Handelsbanken. 

I förlängningen väntar stigande arbetslöshet. Sverige har muskler att hantera en utveckling som drabbar hushållen men det är en svår balansgång. 
En alltför expansiv finanspolitik skulle elda på inflationen och motverka Riksbankens släckningsförsök, enligt Handelsbankens nya konjunkturrapport.

– Ännu snabbare räntehöjningar ökar risken för exempelvis ett ras i bostadspriserna och en allvarlig lågkonjunktur, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Rysslands krig i Ukraina bidrar till en avmattning av den globala tillväxten och driver upp den redan höga inflationen ännu mer. 
Kinas utmaning med covid-19 fortsätter och nya nedstängningar bromsar den ekonomiska aktiviteten och fortsätter att orsaka störningar i de globala leveranskedjorna. 
Den uppdämda efterfrågan efter pandemin håller samtidigt upp tillväxten. Det gör att en global recession kan undvikas, enligt Handelsbankens nya konjunkturrapport.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil