Satsning på fossilfri transport

Foto Pressbild
Åbro Bryggeri har säkrat en betydande investering på 20 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att utveckla en innovativ vätgasproduktion, vilket öppnar dörren för en fossilfri fordonsflotta. Denna satsning innebär inte bara framsteg för företaget utan även för Vimmerby stad och samhället i stort under den pågående klimatomställningen.

Med stöd från Naturvårdsverket planerar Åbro Bryggeri att investera 44 miljoner kronor i en banbrytande anläggning för produktion och framställning av vätgas. Detta innebär att hela bryggeriets fordonsflotta kan drivas med fossilfri energi. Anläggningen förväntas vara i full drift från och med maj 2025.

Johannes Gutman, Teknisk Chef på Åbro Bryggeri, förklarar: ”En betydande fördel med vätgasanläggningen är att vi nu kan ackumulera överskottsenergi från solcellsparken till ett energilager som ger oss möjligheten att flytta energi över tid.”

Cirkulär Ekonomi och Lokal Nytta
Bryggeriet siktar på att maximera verkningsgraden i anläggningen genom att återföra värmeenergi från vätgasproduktionen till ölframställningen, vilket främjar en ökad cirkulär ekonomi och effektivitet. Utöver att gynna företaget kommer satsningen även att bidra till Vimmerby stads transportmöjligheter, vilket blir allt viktigare i tider av klimatomställning.

Gutman tillägger: ”Detta möjliggör att vi kan leverera våra produkter med enbart egenproducerad fossilfri energi i tanken. Ett stort steg både för oss och samhället.”

Bidrag till Hållbar Utveckling
På lång sikt planerar bryggeriet att använda överskottet av syrgas från vätgasproduktionen för att gynna miljön ytterligare. Ett exempel är att tillsätta syre i Stångån för att främja biologisk mångfald genom fiskodling.

Åbro Bryggeris initiativ visar deras starka engagemang för hållbarhet och deras vilja att vara en ledande aktör för förändring både ekonomiskt och miljömässigt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil