Sökhundar ska hitta sjuka i äppelodlingar

Hundföraren Kristin Lindell och beaglen Peggy deltar i projektet. Här i äppelodlingen på Kiviks Musteri. | Foto: Pressbild Kiviks musteri.
Ett EU-projekt med sökhundar i kampen mot sjukdomar i äppelodlingar genomförs i en nysatsning där Kiviks musteri, Äppelriket och SLU medverkar.

Kan specialutbildade sökhundar identifiera fruktskadegörare i äppelodlingar innan vi kan se skadorna med blotta ögat? 
Detta och flera andra frågeställningar ska undersökas i ett nystartat EU-projekt, initierat av Marie Koenen på hundföretaget Byrackaforever AB, där Kiviks musteri, SLU och Äppelriket deltar.

Fruktträdskräfta är det absolut största problemet i svensk äppelodling. Det är en svampsjukdom som ofta finns i träd redan från början, men som syns först efter att smittan har börjat ge symtom. 

– I andra delar av världen besprutas träden för att undgå smitta på träden, men detta är inte tillåtet i Sverige. Därför vore det av stor betydelse om det gick att finna en annan lösning och förhoppningen är att projektet med specialsökhundar ska vara en sådan, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri.

Kompetensen i projektet är bred – hundarna, som alla är utbildade sökhundar sedan tidigare, är av olika raser och förarna har alla olika bakgrund och kunskapsbanken är enorm med de samarbetspartners och forskare som ingår i projektet. 
Sökhundar har tidigare framgångsrikt använts i liknande projekt där de bland annat lärt sig söka på vägglöss, sniglar med mera. 

Förutsättningarna är därmed goda i teorin och förväntningarna i steg ett är att avgöra om det kommer vara möjligt att genomföra identifiering av skadegörare med hjälp av sökhundar.

Vinsterna av projektet skulle förutom att resultera i mer lönsam och hållbar odling i Sverige vara att metoden också kan användas i andra länder, i stället för kemisk bekämpning. Förhoppningen är också att företagandet skulle öka då efterfrågan på den här typen av hundförare skulle stiga, skriver Kiviks musteri i ett pressmeddelande.Projektet finansieras av Leader, Lokalt ledd utveckling i sydöstra Skåne. Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling. Det är också en del av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil