Svenskarna älskar att odla tomater

Arkivbild Mostphotos
Odlingssäsongen är här och fler än sex av tio svenskar odlar något ätbart hemma i år. Tomater är populärast, men unga odlare satsar också gärna på örter och chili. Bekämpningsmedel ratas av nästan alla hemmaodlare, visar en undersökning från KRAV.

Odlingssäsongen är i full gång och enligt en ny undersökning från KRAV, genomförd av Kantar Medias Sifo-panel, planerar fler än sex av tio svenskar att odla något ätbart i sina hem i år. Tomater är den mest populära grödan, men särskilt unga odlare föredrar även att odla örter och chili. Dessutom planerar hela 96 procent av hemmaodlarna att undvika bekämpningsmedel.

Tomater toppar listan över vad svenskarna tänker odla i år, med hela 68 procent av de tillfrågade som planerar att sätta tomatfrön i jorden. På andra plats kommer örter (50 procent) och därefter sallad (46 procent). Undersökningen, som omfattade drygt 1 000 svenskar över hela landet, visade att odling är något fler kvinnor än män sysslar med.

Emma Rung, vd på KRAV, uttrycker sin glädje över resultaten: ”Det är fantastiskt att så många odlar själva! Särskilt glad blir jag åt att hemmaodlarna vill odla hållbart och väljer bort bekämpningsmedel, precis som alla ekologiska bönder gör.”

Skillnader Mellan Åldersgrupper
Intresset för olika typer av grödor varierar mellan åldersgrupper. Medan tomater är mest populära bland de äldre, är örter nästan lika populära som tomater bland 16-29-åringar. Den yngre generationen visar också ett ökat intresse för att odla chili. En överväldigande majoritet av hemmaodlarna, totalt 96 procent, planerar att odla utan bekämpningsmedel i år. Detta visar på en stark trend mot hållbar och ekologisk odling även på hobbybasis.

Emma Rung kommenterar: ”När svenska folket själva kan välja så vill de inte ha bekämpningsmedel i sin mat. Nu önskar vi att politiken följer efter och skapar bättre förutsättningar för att odla ekologiskt i stor skala. Det är bra för både beredskapen och planeten.”

Hållbar Odling för Framtiden
Den starka preferensen för att odla utan bekämpningsmedel bland svenska hemmaodlare speglar en ökande medvetenhet om hållbarhet och miljöpåverkan. KRAV hoppas att denna trend kan inspirera politiska beslut som stödjer storskalig ekologisk odling, vilket skulle gynna både miljön och landets livsmedelsberedskap.

Undersökningen visar att svenska folket inte bara älskar att odla, utan också att de är engagerade i att göra det på ett sätt som är skonsamt för både hälsa och miljö.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil