Tekompaniet förbättrar arbetsvillkor i Indien

Foto Pressbild
Nya lätta arbetsredskap på plantagen i Blue Mountains är ett inslag när Tekompaniet arbetar vidare för bättre arbetsvillkor hos leverantörer.

– Vi på Tekompaniet vill bidra till att teplockare och anställda har bra arbets- och levnadsvillkor. Vi stödjer olika projekt som syftar till att lyfta människor till ett bättre liv. 2-3 gånger om året besöker vi våra leverantörer och deras plantager och fabriker. Vi genomför regelbundna intervjuer med teplockare och fabriksarbetare för att säkerställa att alla arbetar under rättvisa förhållanden, skriver Tekompaniet i en pressrelease.

Nu har man köpt 350 lättviktskorgar till teplockarna på plantagen i Blue Mountains i Indien. 
– Vi har bytt ut tunga och otympliga bambukorgar som bärs med huvudrem till lätta ryggsäckskorgar, gjorda av nät, med hög ’krage’ för att enkelt kasta tebladen över axeln. Traditionella bambukorgar väger cirka 4 kg och de nya lättviktskorgarna väger endast 4 hg vilket ger en 90-procentig viktminskning.

På plantagen plockas teet för hand för att säkerställa att det bara är de fina toppskotten som skördas. En teplockare plockar 30–35 kilo per dag vilket ger 7–9 kilo färdigt te. Det krävs hela 22 000 teblad för att producera ett kilo färdigt te. 

Bästa tid för skörd anses vara en klar dag då daggen försvunnit och bladen utsatts för sol åtminstone en timme. 
Det tar cirka ett dygn från det att tebladen plockas tills de är processade och förpackade, färdiga att bryggas och avnjutas. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil