Endast en av tre unga svenskar uppger att de har självförtroende i köket.
Det visar en ny undersökning som pekar på bristande kunskaper om både matlagning, näringslära och hållbarhet samtidigt som hälsoproblem som övervikt och typ 2-diabetes ökar bland unga.
Enligt undersökningen, som omfattar unga mellan 16 och 29 år, känner sig bara 34 procent säkra på sin matlagning.
Lika få säger att de har goda kunskaper om hur maten påverkar hälsa och klimat.
– Det är oroande att så många unga känner sig osäkra i köket. Matlagning är inte bara ett sätt att äta, det är en grundläggande livsfärdighet som ger både glädje och självständighet, säger Camilla Hamid, kock och författare.
Hon menar att fler unga behöver praktiska verktyg och inspiration för att förstå matens betydelse för kroppen och miljön.
Trots att hem- och konsumentkunskap är ett obligatoriskt skolämne uppger majoriteten av de tillfrågade att undervisningen inte påverkat deras matvanor. Även hemma ser engagemanget ut att minska. Var tredje förälder säger att deras barn sällan eller aldrig deltar i matlagningen.
– Jag brukar säga att köket är den bästa lekplatsen. När barn får delta lär de sig om råvaror, smaker och hälsa på riktigt, säger Camilla Hamid.
För att väcka intresset för mat och hälsa bland barn och unga genomförs nu initiativet Mat-timmen på skolor runt om i landet. Projektet vill visa att matlagning kan vara både roligt och lärorikt och ett sätt att bygga självförtroende i vardagen.

























