Framtidstron ännu lägre inom handeln

Sofia Larsen vd för Svensk handel | Foto Pressbild/MostPhotos
Det svaga konjunkturläget gör att handlarnas framtidstro faller ytterligare, rapporterar Svensk handel.

Handlarnas framtidsförväntningar fortsätter att falla. Fortsatt höga kostnader, i kombination med en vikande försäljning gör att branschen nu stålsätter sig för vad som ser ut att bli svåra höst- och vintermånader. Det visar Svensk handels handelsbarometer för september.

E-handelns starka uppgång föregående månad raderas ut, till följd av en stor nedgång i förväntningar på framtida försäljning.
För 16:e månaden i rad befinner sig samtliga delsegment under det neutrala värdet 100, vilket innebär att man ser pessimistiskt på de kommande tre månaderna utifrån, antalet anställda, försäljning och den egna verksamhetens lönsamhet.

– Vi är tyvärr inte överraskade över månadens resultat. Även fast det finns företag som går mot strömmen kommer man inte ifrån att utmaningarna blir allt svårare för många av våra medlemmar. Ett exempel är att regeringen i höstbudgeten inte tar krafttag mot att sänka arbetskraftskostnaderna, vilket är något vi vet skapar problem för många svenska handlare. Vi ser framför oss den tuffaste hösten och vintern på länge, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel.

Framtidsförväntningarna inom butikshandeln minskar för andra månaden i följd. En minskning med 2,2 enheter gör att månadens indikatorvärde landar på 76,4. I mångt och mycket är det lönsamheten som oroar. Särskilt inom dagligvaruhandeln.

– Konsumtionsutrymmet minskar för varje månad som går, vilket slår hårt mot en bransch som är beroende av just konsumtion. Våra medlemmar gör sitt yttersta för att kunna behålla personal, men i takt med att fler räntehöjningar slår igenom tror vi tyvärr att allt fler kommer att behöva göra sig av med personal. Det är en mycket oroande utveckling, säger Sofia Larsen.

E-handlarnas framtidsförväntningar fick sig en törn i september. Ett tapp på 7,2 enheter gör att indikatorvärdet för september landade på 84,4. Det som gör fallet så pass stort denna månad är tron på framtida försäljning, som störtdyker med 12,4 enheter.

– Vi ser hur konsumenterna fortfarande dras till e-handeln, men utmaningen ligger i att det nu konsumeras för mindre summor. Vi hade hoppats på att delbranschen skulle uppvisa en större framtidstro denna månad, givet att stora försäljningshögtider, exempelvis Black friday, stundar. Men månadens siffror är en indikation på att e-handlarna själva tror på mindre aktivitet, säger Sofia Larsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stark rapport från Clas Ohlson

Clas Ohlson redovisar en stark försäljningsutveckling och förbättrad lönsamhet. ”Lyckats imponerande”, betygsätter koncernchefen.

Karin Andrén ny HR-direktör hos Ica

Karin Andrén har fått jobbet som HR-direktör hos Ica-gruppen. Hon har tidigare jobbat i HR-sammanhang för H&M där hon varit sedan 2011.

Åtta av tio vill ha fysiska julkort

I en undersökning som Postnord presenterar säger åtta av tio svarande lämpligt nog att de helst vill ha julkort och julhälsningar i postlådan.

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil