April-krönikan Ulf Mazur

Ulf Mazur | Foto Pressbild
När priserna nått all time high är kundernas prisfokus befogat. Men allt ser inte mörkt ut och många varor faller faktiskt i pris. Med rätt insikter så kan och måste branschen ta sig an de stora utmaningar som finns med pris och hållbara val i kombination.

Det är en ära och samtidigt väldigt roligt att få vara skribent här i Butikstrender! Det är ju i butik som slaget står om kunderna och jag lekte, som så många andra, butik när jag väldigt liten. Små paket med tvättmedel, kakor och flingor ställdes upp och så en kassaapparat som plingade när man vevade för att öppna myntlådan. På riktigt och på låtsas. Då någon gång började nog mitt intresse för priser och köppsykologi. Eller säljpsykologi. Hur sätter man rätt pris? Vad är rätt pris? Hur får man nöjda kunder. Hur får man kunder som kommer tillbaka och rekommenderar just min butik till sina vänner? 

Så mina små texter här i Butikstrender kommer handla en hel del om vad som driver försäljning i butik: Produkten, Priset, Placeringen, Kampanjerna och inte minst Personalen. Och varför inte börja direkt?

Vi har mycket att glädjas åt i förhållande till hur det såg ut för bara två år sedan när Rysslands anfall på Ukraina precis startat. Då rusade priserna med blixtens fart på de varor som påskbordet fylls med. Jordbruksrelaterade produkter ökade först och snabbast.

Vi på Matpriskollen följer hur ordinariepriserna förändras i butikerna runt om i Sverige från en dag till en annan och jag har fått stå i TV varje månad och försökt förklara vad som händer. Hur kedjan från råvara, via producenten, till grossisten, via butiken med påslag för moms, slutligen påverkar priset till konsumenten med många miljarder. Det är lätt för oss i branschen att tro att kunderna vet och förstår vad som driver kostnader och priser, men det finns väldigt många som inte gör det och dom vill gärna ha en enkel förklaring och en orsak. Varför? Finns någon ”syndabock”?

59% på ett år.

Tyvärr är det inte så enkelt. Tyvärr har vi fått erfara effekterna då mycket sker samtidigt och sådant som aldrig skulle kunna hända, ändå händer. Ja, då kan Zeta olivolja, 1 liter öka med 60 kr eller 59% på ett år. Eller Bravo apelsinjuice som ökade från 32 kronor till 46  kronor över en natt. Hur kan det ske?

Prisändringarna var till och med så många och så snabba att många butiker helt enkelt inte hann med att märka om och byta prisetiketter. Det är den verklighet vi sett och upplevt. Tänk att du och jag fått vara med om detta. Tänk vilka nya erfarenheter vi fått! Totalt sett har matrelaterade produkter blivit cirka 21% dyrare mellan mars i år och januari 2022. Det innebär att det nu kostar cirka 60 miljarder mer att köpa samma varor som för två år sedan. Svindlande summor, men också det som gör dagligvaruhandeln så speciell och spännande att jobba i. Vi berör alla svenskars plånbok varje vecka och då är det positivt att prisökningarna stannat av och mejeriprodukter och kyckling blir billigare.

Pris i all ära, men branschen har också ett enormt ansvar för att säkerställa att vi snabbt ställer om vad som erbjuds kunderna. Att mer hållbara alternativ lyfts fram i butikerna. Att kampanjerna ökar på det som är hållbart. Till 2030 ska enormt mycket ha skett. Det har Sverige lovat och för det har både producenter och kedjorna tydliga måltal.  Det gäller biologisk mångfald och klimatet. Nu gäller det att leverera på dessa.

Mindre färsk fisk.

I Nielsens data över djupfrysta produkter, RTM v8 2024, så ser vi att dessa ökar mer än färska. Konsumenterna är mer pressade ekonomiskt och väljer därför billigare alternativ. Speciellt syns skillnaden på färsk och fryst fisk, där det köps mindre färsk fisk och mer djupfryst. Tittar vi bara inom det djupfrysta segmentet är det vegetariska komponenter som har nästan sämst försäljningsutveckling. Vi äter också mindre ekologiskt, mindre grönsaker och mindre frukt. Precis det som inte ska hända!

Det som Kampanjas på gavlar, torg och i hyllan, säljer mer. Såklart! Det vet alla. När vi kollar antalet rikskampanjer i alla butiker, så sticker några kategorier ut. Kan det förklara en del av försäljningsminskningen på Eko och Vegetariskt? Ja, jag tror verkligen det. Trots tuffare tider finns massor av kunder som fortfarande har gott om pengar och dom väljer gärna vegetariska alternativ och ekologiskt, om bara dessa lyfts fram med lite skyltar och priset är överkomligt. Prisskillnaden blir ibland alldeles för stor på ekologiska varor mot samma vara besprutad. Butikerna inte tjänar fler kronor på eko. Det anser i alla fall jag!

Nedan ser ni trenden för rikskampanjer på vegetariska och ekologiska produkter vecka 1-12 senaste 4 åren. 

Ulf Mazur
Grundare av Matpriskollen

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil