Aktuellt.

Hon är årets centrumutvecklare

Maria Fors, Västerås citysamverkan, har korats till Årets centrumutvecklare. ” generös med sin kunskap, initiativrik, uppmuntrande”, noterar juryn.

Nya mönster när vi handlar

Nio av tio svarande har ändrat sitt beteende i butiker med anledning av coronapandemin. Det framgår i en ny undersökning från Svensk dagligvaruhandel.

Minskar plasten med 40 procent

Arla introducerar nu en ny, mer hållbar kvarghink. Med den nya hinken minskar mängden plast med 40 procent och koldioxidutsläppen med 30 procent.

Rusning efter Paolos hos Matsmart

Matsmart hann knappt lägga upp Paolos torrvaror förrän sajten låg nere för att för många ville handla av varorna. ”Rekord i trafik”, enligt Matsmart.

Coop satsar i Gällivare

Coop Norrbotten vill bygga en ny, modern butik i Gällivare. Ansökan om bygglov är inlämnad men när den nya butiken kan stå invigningsklar är oklart.

39 nya leverantörer hos Lidl

Lidl har skrivit kontrakt med 39 nya svenska leverantörer under coronakrisen. Det handlar om matproducenter av olika slag från stora delar av landet.

Coop öppnar nytt i Bålsta

I höst ska Coop öppna en ny modern butik i Bålsta centrum. Just nu pågår en utbyggnad och förnyelse av detta centrum i vilket Coop hoppas bli ett nav.

Oklart om Netto i Värmland

Coop Värmland ska ta över sex Netto-butiker – men i två av fallen är framtiden oklar när man nu förhandlar med Coop centralt om övertagandet.

Vill bli framtidens supernäring

Den svenska livsmedelssektorn ska bli framtidens hållbara supernäring. Under tisdagen förklarade Sweden food arena sin agenda för hur det ska gå till.

Tuff start för jordgubbarna

På sina håll börjar man plocka svenska jordgubbar denna vecka – men det är efter att bland annat ha räddat jordgubbsblommen med frostskyddsbevattning.

Mat och apotek i samma leverans

Mat.se och Apohem ska nu testa samleveranser av mat och apoteksvaror i ett pilotprojekt. Först ut att kunna testa blir företagens kunder i Stockholm.

Smart logistik ger fler affärer

Ett stort logistiktest med två plattformar är basen i en satsning för att få restauranger att köpa lokalproducerad mat, skriver projektet Lokal meny.

Risenta igång i Mölndal

Nu är den första Risenta-produkten tillverkad i Mölndal-fabriken där tanken är att ägaren Paulig ska tillverka hundratalet Risenta-produkter framöver.

Vill riva upp plastpåseskatt

Svensk handel vill att skatten på plastpåsar rivs upp och hänvisar till nya siffror från Naturvårdsverket – men verket ger inte handeln helt rätt.

Vill ha mer svenskt växtbaserat

Den mesta växtbaserade maten vi äter produceras utanför Sverige – trots att vi har ett av världens bästa jordbruk, menar Ica som vill ändra på detta.

”Första konkursvågen över”

De kraftiga konkursökningarna de senaste månaderna är över och antalet konkurser åter på normala nivåer, menar UC som publicerar ny månadsstatistik.

”Behöver säsongsarbetarna”

Svensk odling av bär och grönsaker liksom skogsbruk behöver sina säsongsanställda. Nu återstår att säkra de behov som kvarstår, menar LRF idag.

Movement börjar nytt samarbete

Movement och holländska Wessanen inleder nu ett samarbete. Wessanen är ett företag inriktat på hälsosam och hållbar mat och med varumärken som Tartex. Nu inleder man ett samarbete med Movement.

Mjölkens dag för 20:e året

Idag, 1 juni, firas Mjölkens dag för 20:e året. Det är ett globalt initiativ från FN-håll för att visa mjölkens roll för folkhälsa och kosthållning.

Veg of Lund padlar vidare

Veg of Lund breddar sitt samarbete med Europas ledande varumärke inom snabbväxande padelsporten genom att varumärket Bullpadel ska promota företaget.

Söker gotländska leverantörer

25 juni öppnar Lidl som butik i Visby. I samband med det vill man nu även etablera kontakt med fler gotländska matproducenter inom olika kategorier.

Nytt, stort – och sista?

Ett nytt handelsområde i Hässleholm – och det kan vara det sista man bygger på länge, tror Johnny Erlandsson, Fatema, som exploaterar det nya området.

Vill slå hål på myter om diabetes

I sommar kommer Ica att informera om typ 1 diabetes och Barndiabetesfonden på sina mjölkpaket. Sedan i höstas samarbetar Ica-stiftelsen med fonden.

Sveriges friskaste företag

Sveriges friskaste företag? Det är Returpack som efter ett år av extra satsning på hälsofrämjande aktiviteter nu tilldelas denna utmärkelse.

Coop återkallar öl

Inte starköl men för stark öl. Nu återkallar Coop en folköl för att den kan hålla för hög alkoholhalt. Det gäller ett parti av Signum 2,8 procent.

Ny rekordnivå för e-handeln

E-handeln fortsätter att påverkas starkt av coronakrisen. Under april månad hade 78 procent av svenskarna näthandlat – högsta noteringen någonsin.

Breder ut sig på betalmarknaden

Två av tre svenskar har någon gång betalat med mobilen i en butik. Nu är nya smarta telefoner och system är på väg in på betalmarknaden i Norden.

Willys öppnar i Väsby

Willys tar över en lokal i Väsby centrum från Coop och öppnar nytt där. Efter ombyggnation ska butiken vara klar för invigning under våren 2021.

Apohem växer på alla fronter

Nätapoteket Apohem växer, flyttar till nytt lager i Årsta och dubblerar personalstyrkan. ”Ett stort och viktigt steg”, konstaterar Gustav Hasselgren.

Ny Lidl i Trollhättan

Torsdag öppnade Lidl sin andra butik i Trollhättan. Den ligger i Överby östra och är inte bara nummer två i Trollhättan utan även nummer 195 i Sverige.

Coop Nord satsar i Holmsund

Stora Coop Holmsund ska stå invigningsklart sommaren 2021 i anslutning till E12:an. Coop Nord stänger parallellt då sin nuvarande butik i Holmsund.

Tiptapp får rätt om sophämtning

Efter två år vinner appen Tiptapp, som vill låta privatpersoner köra skräp, mot Stockholms stad som förbjöd appen men nu förlorar rättsligt.

Kvinnor mer ekonomiskt oroliga

Mer än varannan kvinna i Sverige mellan 18 och 65 år har förändrat sina konsumtionsvanor under coronapandemin, enligt en färsk undersökning.

Hon blir ny vd för Plantasjen

Ratos-ägda Plantasjen genomför sitt andra vd-byte på ett år när Nina Jönsson tar över efter Olav Thorstad som inte var överens med ägarbolaget.

Får stororder från Nederländerna

Pricer får en stororder från Nederländerna där kooperativa dagligvarukedjan Plus Retail vill installera Pricers digitala prisetiketter i alla butiker.

Willys testar nytt med Circle K

Upphämtningen av matkassar ökar markant i coronatider. Nu bygger Willys ett samarbete med Circle K om hämtstationer vid fyra mackar i Stockholm.

Blir ännu bigger baby nu

Uppsala-företaget Babyworld har köpt den konkurrerande butikskedjan Big baby och expanderar nu rejält och har nu nio butiker över halva Sverige.

Sempers barnmat utan palmolja

Semper har under det senaste året fasat ut palmolja ur sortimentet för barnmat och meddelar nu att hela det produktsortimentet är fritt från palmolja.

De flesta firar mor på söndag

De flesta firar mors dag på söndag. Nästan var femte kommer att fira mindre i år än vanligt – men var tionde istället mer med hänvisning till corona.

Söker klimatsmarta transporter

Apotek hjärtat startar ett samarbete med Linköpings och Stockholms universitet för att utveckla klimatarbetet kring företagets transporter på sikt.

Nu är Jysk uppe i 147 butiker

Under måndagen öppnade Jysk i Hagfors. Därmed är den danska kedjan inte bara uppe i två värmländska butiker utan – kanske viktigare – 147 svenska.

Matsmart säljer Paolos?

För att undvika att Paolos produkter blir matsvinn kan Matsmart sälja produkterna på sin sajt. Nu diskuterar man med Evanoff group som äger märket.

Ica och Hjärtat till Charlottenberg

Charlottenbergs handelspark får ytterligare två butiker när Ica nästa år öppnar en Ica Supermarket med tillhörande Apotek Hjärtat, anpassat för Norge.

Valios hälsoprofil inför sommaren

Med Magrapporten 2019 vill Valio profilera sig inför sommaren på temat ”Ät mer hälsosamt” så mår man bra. Slappna av och ät yoghurt, typ, är tanken.

Bjuder äldreboenden på korv

Extra tufft för många i coronatider men också många som försöker göra en insats. Bland dem Härryda-Karlsson som skänker till kommunens äldreboenden.

Modebranschen hårt drabbad

Modebranschen är tufft drabbad i coronakrisen. I april minskade klädförsäljningen med 33,7 procent och skoförsäljningen än mer, med hela 51,8 procent.

Coop Väst och Göta går ihop

Nu är det klart att strukturrationaliseringen av Coop fortsätter med att Coop Väst och Konsumentföreningen Göta går ihop till en ny butiksjätte.

Jaga tacos – vinn en bil

Santa Maria och Paulig vill ge Pokémon Go en rival men istället låta konsumenterna jaga tacos i sommar med bil och mopeder bland vinsterna.

Rekordökning för Systembolaget

Stängda gränser och restauranger. Ett av många resultat i Skåne? Systembolagets försäljning rusar och visar ett plus på 10,4 procent första kvartalet.

Kopparbergs hoppas på sommaren

Två bra månader där försäljningen steg. Sedan kom corona. Men nu hoppas Kopparbergs bryggeri på sommaren och återöppnade krogar och restauranger.

Nu blir det Circle K(jell)

Ett nytt samarbete mellan Circle K och Kjell & company etableras nu. Konceptet heter Kjell & company express och lanseras först på 20 stationer.

Kan återvinna 91 ton plast

Orklas varumärke Felix lanserar nu en ny plastskål för enportionsmat. Förpackningen ska underlätta återvinning och ska återvinna 91 ton plast per år.

”Turbulent – extremt utmanande”

När Livsmedelsföretagen lämnar sitt första konjunkturbrev för 2020 konstaterar man att det så här långt är ett turbulent och extremt utmanade år.

Movement och Yoplait i avtal

Internationella varumärket Yoplait vill få fler svenskar att upptäcka produkterna och det i samarbete med Movement och amerikanska General Mills.

Vill uppmuntra tobak utan rök

När EU nu förbjuder mentolcigaretter vill tobaksbolaget Philip Morris uppmuntra de som använt det att fortsätta med tobak utan rök om de slutar helt.

Skänkt pant = 5 miljoner träd

Under 2019 skänkte Coops kunder 6,4 miljoner kr till Vi-skogen via skänkta pantpengar. Från starten handlar det om nästan 100 miljoner kr.

Föreslås som ny LO-ordförande

LO:s valberedning föreslår idag Handels ordförande Susanna Gideonsson som ny ordförande för LO. ”Jag är både stolt och rörd”, säger Gideonsson.

Västerbottensost till Max

En lång historia som tar ett nytt steg. Det handlar om Västerbottensost som vi nu kommer att kunna avnjuta i ny tappning hos Max burgers i sommar.

Drygt två års fängelse för rån

Den 35-årige man som i slutet av mars rånade Coop i Vännäs har nu av Umeå tingsrätt dömts till fängelse i två år och tre månader plus skadestånd.

Samarbete för mat till vården

I ett initiativ tillsammans med Ica Supermarket Medborgarplatsen levererar matleveranstjänsten Vembla matvaror till vårdpersonalen på Södersjukhuset.

Piteå bjuder in till shoppingfest

Coronakris? Det hindrar inte handeln och kommunen i Piteå att bjuda in till ”shoppingfesten” Vårveckan. 18/5 börjar den och man hoppas locka många.

Framtidstron fortsatt låg

Coronakrisen slår hårt mot handeln och även om man hämtat sig något från bottensiffrorna i april är framtidstron i handeln kvar på mycket låga nivåer.

Nyhetsbrev.

powered by Typeform

Online videos.

Har du missat?

Samarbete för mat till vården

I ett initiativ tillsammans med Ica Supermarket Medborgarplatsen levererar matleveranstjänsten Vembla matvaror till vårdpersonalen på Södersjukhuset.

Piteå bjuder in till shoppingfest

Coronakris? Det hindrar inte handeln och kommunen i Piteå att bjuda in till ”shoppingfesten” Vårveckan. 18/5 börjar den och man hoppas locka många.

Framtidstron fortsatt låg

Coronakrisen slår hårt mot handeln och även om man hämtat sig något från bottensiffrorna i april är framtidstron i handeln kvar på mycket låga nivåer.

Coop slutar köpa Paolos

Efter att Paolo Roberto gripits av polisen för sexköp i Stockholm avslutar Coop omedelbart det stora samarbete med Paolos som inleddes hösten 2018.

”Följer inte riktlinjerna”

Många butiker följer inte de riktlinjer som finns kring minskad smittspridning. Det hävdar fackförbundet Handels efter flera rapporter från butiker.

De bryter med Paolo Roberto

De delar av mat och handel som på olika sätt haft ett samarbete med sexköparen Paolo Roberto avbryter nu dessa samarbeten med omedelbar verkan.

Här är årets servicehandlare

Årets servicehandelsbutiker är korade på Dagabs servicehandelsdagar. Det blev i år östgötska Automat och skånska Handlarn Dösjebro som korades.

Hon är framtidens ledare

För 14:e året i rad har chefsorganisationen Ledarna utsett Framtidens kvinnliga ledare. 2020 års vinnare är Nina Åxman från Sandvik Rock Tools.

Espresso House och Grönska ihop

I samband med att årets sommarmeny presenteras lanserar Espresso House ett samarbete med foodtech-bolaget Grönska som arbetar med vertikalodlingar.

Oatly kör elektriskt i höst

Havredrycksföretaget Oatly beställer fyra elektriska lastbilar som från och med i höst ska sköta transporterna mellan produktion och lager i Skåne.

Nu vill vi ha manukahonung

Efterfrågan på manukahonung har stigit raskt i Sverige – plus 753 procent första kvartalet i år. Nu satsar man på utökad produktion och ny produkt.

Systembolaget till Willys

Systembolaget kommer att etablera en butik i Älvsjö, nära mässan och man kommer att dela lokal med Willys som flyttar på sin e-handelshantering.

Nu hotas årets äppelskörd

En köldknäpp i årets tidiga blomning var det värsta som kunde hända svenska äppelodlare. Dessvärre var det vad som inträffade denna vecka i Skåne.

Smörrebröd till äldreboende

Lite extra guldkant på tillvaron blev det när Santa Marias restaurang i Göteborg levererade smörrebröd till ett lokalt äldreboende i veckan.

Ny kampanj från Royal Canin

Med hjälp av reklambyrån Aspekta vill djurmatsföretaget Royal Canin nu få fler engagerade i maten man ger nyfödda och unga katter och hundar.

Nu bakar vi mer hemma

Försäljningen av kanel, kardemumma och jäst ökar kraftigt i Sverige, rapporter Paulig. Förklaringen lär vara att krisen får oss att baka mer hemma.

Djurbönderna viktiga för oss

Det finns ett högt förtroende för djurbönderna bland svenska konsumenter. Drygt 80 procent i en ny enkät anser svenska djurbönder viktiga för Sverige.

Levererar handsprit till vården

Under torsdagen gick den första leveransen av handsprit från Spendrups till sjukvården i Örebro län. Tidigare har man levererat till vården i Dalarna.

Nya miljökassar kan ersätta plasten

1 maj kom den nya svenska plastskatten. Nu lanserar Avisera flera modeller av klimatsmarta flergångskassar, som kan ersätta plastpåsen i handeln.

Jobbar vidare för jämställt

Ica och svensk fotboll förlänger samarbetet kring jämställdhet, mångfald och demokratifrågor. Avtalet förlängs redan två år innan nuvarande går ut.

Ny storägare i paketföretag

Finansmannen Sven Hagströmer blir ny storägare i paketskåpsföretaget Instabox som nu siktar på att ställa ut 2 000-3 000 nya skåp runt om i Sverige.

Stark tillväxt för växtbaserat

2019 lanserade Orkla Sverige många nya växtbaserade produkter. Nu redovisar man en stark försäljningsökning inom vegetariskt och veganskt.

Ica återkallar morötter

Ica återkallar ett parti färska italienska knippmorötter på grund av att de innehåller för höga halter av bekämpningsmedel, meddelade Ica tisdag kväll.

Lidl distribuerar med elbil

I höst börjar Lidl ett försök med en helt eldriven distributionsbil i Stockholm. Det blir en 18-meters trailer som byggts via partnern Einride.

Nya samarbeten för Matsmart

Matsmart har utökat sina samarbeten under Covid-19-krisen. Två nya samarbeten, lanserade i veckan, gäller The Smiling Group och Espresso House.

Kamera räknar kunderna

Många kreativa lösningar i coronatider – Cash IT lanserar en modell som gör det lättare för butikerna att hålla ordning på antalet kunder på plats.

Nytt Hemköp i Uppsala

Tredje butiken i Uppsala för Hemköp. Den öppnar kedjan i Rosendal i oktober när man etablerar sig i andra delen av det nya området och skapar 30 jobb.

Öppnar i nya lokaler i Visby

I dag, tisdag den 12 maj, öppnar restauranggrossisten Axfood Snabbgross i nya större lokaler på Skarphäll i Visby och vill även öppna för konsumenter.

Coop lanserar ny köksserie

Coop börjar nu sälja köksserien Lotta L, namngiven efter Lotta Lundgren som länge gjort tv-reklam för Coop som matprofil. Produkterna lanseras 18 maj.

Första spadtaget för Nybergs Deli

Nu har Nybergs Deli tagit första spadtaget till nya lokalerna i Jordbro. Företaget lämnar Slakthusområdet och flyttar in i nya lokalerna hösten 2021.

Garant lanserar tre nya vegorätter

Tre nya vegetariska rätter baserade på svensk baljväxtfärs. Lanseringen kommer idag från Axfood och sker med rätter på svenskodlade proteingrödor.

Take away tappar hos svenskar

Vi är mest optimistiska i Norden om corona men ändrar konsumtionsmönster. Take away tappar enligt Nielsen – och det är de unga som står för trenden.

Vill veta hur vi hamstrar

Hur har vi hamstrat och förvarat under coronakrisen? Det ska Örebro universitet samla in kunskap om – bland annat så vi lär tills nästa kris.

Många anställda oroliga

Endast 40 procent av de svarande i en undersökning Handels gjort är nöjda med arbetsmiljöåtgärderna som har vidtagits i butiken under coronakrisen.

5,9 procent upp för Ica i april

Försäljningen i Sveriges Ica-butiker steg 5,9 procent under april 2020 jämfört med motsvarande månad 2019. Hos Ica Maxi var ökningen 10,3 procent.

Bönder vill ha mer stöd

Lantbrukspanelen hos Landshypotek bank säger att man inte tycker att politikerna stöttar svensk mat nog mycket och att engagemanget är för litet.

Vill starta vingård i Uppsala

Sveriges nordligaste vingård? Den finns i Flen – än så länge. Nu ska Länna bruk starta en vingård utanför Uppsala. Första provsmakningen om fem år.

Svenskt viktigast på grillen

Vi handlar mer med klimattankar i huvudet än tidigare men på grillen är lokalt viktigare än ekologiskt. Tydliga fakta enligt Icas grillrapport 2020.

Rekord för e-handel till odling

Försäljningsrekord i coronatider. Det handlar om trädgårdsbranschen. Nu e-handlar vi grönsaker, bärbuskar, potatis och fröer för att hemodla själva.

Slår rekord inför grillsäsongen

Weber redovisar en ”explosionsartad” efterfrågan på grillar i Sverige och säger att man aldrig sålt så mycket en enskild månad som under april 2020.

Ny hos Livsmedelsföretagen

Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola European Partners i Sverige, är nu vice ordförande för Livsmedelsföretagen i Sverige efter stämman 7 maj.

Delar ut 733 miljoner kr

En högre vinst under 2019 för Lantmännens verksamhet. Resultatet? Att man nu genomför sin högsta utdelning någonsin 733 miljoner kr, till medlemmarna.

Öppnade nytt i Malmö

ÖoB växer och öppnar nytt mitt i coronakrisen. Under torsdagen öppnade man i gallerian Emporia i Malmö, den andra invigningen på två veckor för ÖoB.

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.